Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filippinska trupper på väg från Marawiområdet som just befriats från IS-trogna extremister i oktober. Arkivibld.

Grymma dåd under slaget om Marawi

De såg människor skjutas ihjäl – eller få halsarna avskurna. De IS-anknutna extremister som tidigare i år kontrollerade staden Marawi i Filippinerna attackerade främst kristna civila, enligt en ny rapport. Även den filippinska militären uppges ha begått övergrepp.

40-årige Adam var på parkeringen utanför Amai Pakpak-sjukhuset i Marawi när han såg tre extremister kapa en ambulans.

- De sa till föraren att läsa shahada (den muslimska trosbekännelsen), men han kunde inte den så de sköt honom, berättar Adam för människorättsorganisationen Amnesty International.

- Sedan kom de över till mig och bad mig recitera shahada, vilket jag gjorde, så de lät mig leva.

"Ofantligt lidande"

Vittnesmålet kommer från en av 48 personer som människorättsorganisationen pratat med, som överlevde det närmare fem månader långa slaget om Marawi. Striderna avslutades i oktober då president Rodrigo Duterte utropade seger över den islamistiska Maute-milisen, som svurit trohet mot Islamiska staten (IS).

Flera vittnen beskriver tio separata händelser där extremisterna dödade totalt 25 personer, antingen genom att skjuta dem eller skära halsen av dem. I rapporten finns fasansfulla berättelser om bland annat sex kristna hantverkare som försökte fly den belägrade staden genom att simma i en kanal – men där tre av dem sköts ihjäl. Andra kristna arbetare vittnar om hur de misshandlats och fått slava i milisens boende.

"Civilbefolkningen har lidit ofantligt under en av den filippinska militärens mest intensiva operationer på decennier. De massor som flydde när striderna började i maj, tusentals människor, återvänder nu till en stad som har förstörts totalt på sina ställen och där civila har slaktats av extremister och där båda sidor har begått övergrepp", säger Tirana Hassan, Amnesty Internationals chef för krisinsatser, enligt ett uttalande.

Bundna med kablar

Flera civila fick också uppleva hur de tog sig ur askan i elden. När de lyckats ta sig ur Marawi greps de av den filippinska militären.

- Vi trodde att vi var säkra. . . Men de sa att de trodde att vi var IS-medlemmar. De slog oss, jag blev slagen med ett gevär. De band våra händer och fötter med elkablar, berättar ett av åtta vittnen, en kristen byggnadsarbetare.