Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Cesare Battisti, dömd i sin frånvaro för fyra politiska mord i Italien på 1970-talet, efter att han greps av brasiliansk polis 2007. Arkivbild.

Gripen mördare i Bolivia flygs till Italien

Cesare Battisti – som är dömd i Italien för delaktighet i fyra politiska mord på 1970-talet – har gripits i Bolivia. Ett plan som ska ta Battisti tillbaka till Italien har lämnat staden Santa Cruz de la Sierra.

Battisti greps på lördagen i Santa Cruz de la Sierra. Italiens inrikesminister och tillika vice premiärminister Matteo Salvini hyllar de inblandade i gripandet.

"Jag tackar med hela mitt hjärta president Jair Bolsonaro och den nya brasilianska regeringen för det förändrade politiska klimatet", säger han i ett uttalande.

Levde i Brasilien

Battisti har tidigare levt under jorden i Brasilien och greps i Rio 2007. Italien har länge krävt att få 64-åringen utlämnad. Men Brasiliens dåvarande president, socialdemokraten Luiz Inácio Lula da Silva valde att ge honom skyddsstatus varpå han 2011 släpptes.

Under sin presidentvalskampanj lovade Jair Bolsonaro att se till så att Battisti skickas hem till Italien. Och i december skrev den avgående presidenten Michel Temer under ett utlämningsbeslut efter att en domare beordrat att Battisti skulle gripas.

Då hade 64-åringen hunnit gå under jorden.

Sadlade om

Battisti dömdes 1979 för medlemskap i en revolutionär kommunistisk organisation i Italien. Kort därpå lyckades han rymma från fängelset. 1993 dömdes han i sin frånvaro till livstids fängelse för att ha mördat två poliser, för delaktighet i mordet på en slaktare och för inblandning i planerandet av mordet på en juvelerare.

Då levde Battisti redan i Frankrike, där han sadlade om till en karriär som författare. Han tog senare sin tillflykt till Brasilien.

Battisti har erkänt sitt medlemskap i den olagligförklarade organisationen men nekat till inblandning i morden.