Greklands premiärminister Alexis Tsipras lägger sin röst om att ratificera blivande Nordmakedoniens Natoansökan.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras lägger sin röst om att ratificera blivande Nordmakedoniens Natoansökan.

Grekland ratificerar Makedoniens Natoansökan

Grekland har som första Natoland ratificerat anslutningsprotokollet för det blivande Nordmakedonien. Beslutet att låta grannlandet ta klivet in i försvarsalliansen togs med 153 röster för och 140 emot i det grekiska parlamentet.

ANNONS
|

- Jag vill välkomna Nordmakedonien, ett land vänligt inställt till Grekland, ett land som måste bli en allierad vad gäller ansträngningar att skapa säkerhet, stabilitet och fred i regionen, sade premiärminister Alexis Tsipras inför omröstningen.

Ratificeringen kommer sedan en överenskommelse slutits mellan länderna om att Makedonien byter namn till Nordmakedonien och att Grekland i sin tur slutar blockera grannlandets strävan att bli medlem i Nato och EU.

ANNONS

Tsipras tillade att Skopje nu måste anta det nya namnet i offentliga sammanhang, som i myndighetsdokument, gatuskyltar med mera.

När Makedonien blev självständigt från Jugoslavien 1991 vägrade Grekland att erkänna den nya staten. Grekerna hänvisade till att namnet Makedonien tillhör det grekiska kulturarvet. Grekland protesterade även mot formuleringar i utkastet till en makedonisk författning som man ansåg kunde tolkas som territoriella anspråk på delar av norra Grekland.

I onsdags skrev det blivande Nordmakedonien på Natoprotokollet, som innebär att landet blir försvarsalliansens 30:e medlem när det ratificerats av samtliga medlemsländer.

TT-Reuters

ANNONS