Generalen Abdel Fattah al-Burhan under sitt tv-sända tal på måndagsmorgonen.
Generalen Abdel Fattah al-Burhan under sitt tv-sända tal på måndagsmorgonen. Bild: AP/TT

Generalen som har tagit makten i Sudan

En maktspelare inom militären som helst undvek rampljuset. Så beskrivs generalen Abdel Fattah al-Burhan, mannen som tidigt på måndagen ledde militärkuppen i Sudan.

ANNONS

Trots att han i praktiken har varit Sudans statsöverhuvud sedan 2019, då militären avsatte den auktoritäre ledaren Omar al-Bashir efter omfattande protester, har Abdel Fattah al-Burhan sällan synts framför kamerorna.

Men på måndagsmorgonen satt han där – mustaschprydd och klädd i militäruniform och grön basker – i ett tv-sänt tal och meddelade att övergångsstyret och regeringen hade upplösts efter en militärkupp.

– Burhan är en högt rankad officer inom militären, men är egentligen bara en gammal soldat. Han har aldrig varit i rampljuset, har en anonym officer tidigare beskrivit honom.

Inblandad i Jemen

Abdel Fattah al-Burhan föddes 1960 i byn Gandatu, norr om huvudstaden Khartoum, och studerade på Sudans militärhögskola innan han fortsatte studierna i Egypten och Jordanien.

ANNONS

Under en lång men anonym karriär sattes han under Omar al-Bashirs styre, inleddes 1989, på viktiga stolar inom militären.

Enligt sudanesiska medier och analytiker var det al-Burhan som koordinerade Sudans styrkor i samband med att landet gav sig in i kriget i Jemen, på den saudiskledda militärkoalitionens sida, 2015. Ett krig där minst 1 000 sudanesiska soldater har satt livet till.

Samarbete med Darfurmilis

Enligt historiken Willow Berridge var det i samband med kriget i Jemen som al-Burhan fick kontakt med och började arbeta nära milisen Rapid Support Forces (RSF) – som föddes ur det fruktade Janjawidmilisen i den krigshärjade provinsen Darfur.

Enligt Willow Berridge var det med RSF-milisens stöd som al-Burhan kunde bli de facto statsöverhuvud i Sudan 2019, efter att al-Bashir blivit avsatt.

Sedan dess har al-Burhan stärkt Sudans relation till länder som USA och Israel.

Som ordförande i landets styrande råd var tanken att al-Burhan skulle leda landet i en demokratiseringsprocess, planer som verkar ha grusats i samband med måndagens militärkupp.

ANNONS