Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Omkring 400 000 personer har smittats av kolera i krigets Jemen. Konstnären Murad Subay gjorde nyligen den här målningen på ett sjukhus i Sanaa. "Problemet är att ingen av parterna i kriget tar ansvar för att stoppa den fruktansvärda sjukdomen" säger han till TT.

Gatukonst sprider budskap om fred i Jemen

Flygräder har jämnat bostadskvarter med marken. Intensiva strider lämnat byggnader fulla med kulhål. Genom att använda färg i stället för ammunition på dessa platser vill konstnären Murad Subay belysa det humanitära priset för kriget i Jemen.

Han har gripits av milis i Taiz som släppte honom först efter långa förhör och krav på att han aldrig skulle måla i området igen.

En annan gång flydde han i panik när mullret från ett stridsflygplan avbröt hans målande på resterna av en sönderbombad skola.

Och när han var på väg mot en annan ödelagd skola vid en av Sanaas frontlinjer stoppades han i en vägspärr.

Men trots att hans uppdrag är farligt vägrar den 30-åriga konstnären Murad Subay att upphöra med sin gatukonst, som han hoppas ska påminna världen om vad som pågår i Jemen.

- Att jobba med konst i krigstid är i sig ett budskap om fred. Det jag försöker göra är att ge en bild av de mänskliga kostnaderna som kriget har fört med sig, säger Murad Subay till TT från Sanaa.

"Förlorat hopp"

I nyhetssändningarnas periferi faller Jemen ner i ett allt djupare mörker. Landet har trasats sönder av inbördeskrig, under vilket regeringslojala styrkor – uppbackade av en saudiskledd militärallians – kämpat för att driva bort Huthirebeller från de städer som de tog kontroll över 2014 och 2015. Samtidigt sprider sig koleran och den humanitära situationen beskrivs i katastroftermer.

- Människor har förlorat hoppet om att det ska bli fred inom en snar framtid medan kriget förstör allt i sin väg. Miljontals människor är hungriga, hundratusentals har drabbats av epidemier och flera miljoner barn går inte i skolan, säger Subay.

- I korthet är den humanitära situationen bland de värsta i världen, eller kanske den allra värsta.

Trots nödrop och varningar är det dock sällan som situationen i Jemen tycks lämna några bestående avtryck i omvärldens medvetande.

När folkresningarna 2011 spred gnistor av hopp om demokrati över regionen anslöt sig Subay till de tusentals jemeniter som gick ut på gatorna för att protestera mot den dåvarande presidenten Ali Abdullah Saleh. Det blev ett politiskt uppvaknade för honom. Och efter det att Jemen störtade ner i konflikt uppmanade han jemeniter – unga som gamla – att följa hans exempel och använda gatukonst som ett medel för förändring.

- Jag vet att konst inte kommer att föda de fattiga, men den kan åtminstone på ett ödmjukt sätt visa på den katastrofala situationen i landet. Den kan skicka ett budskap till omvärlden om att den måste ta sitt ansvar.

Kolera och hunger

Sedan 2015 har Murad Subay och hans vänner främst målat på civila byggnader som har förstörts av kriget, som skolor, sjukhus och bostäder. Bland de ämnen som har berörts finns bristen på yttrandefrihet, omvärldens tystnad, kolera, svält, korruption och liknande.

- Om det internationella samfundet menar allvar med att hitta lösningar för det jemenitiska folket, så borde de göra det nu. De stridande parterna är korrupta och bryr sig inte om oskyldiga människors liv, säger Subay.

- Människor lider oerhört mycket här och det är dags att en gång för alla sätta stopp för det här kriget.