Fyren på Rubjerg Knude på norra Jylland flyttades till säker mark cirka 70 meter bort från havet.
Fyren på Rubjerg Knude på norra Jylland flyttades till säker mark cirka 70 meter bort från havet. Bild: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/AP

Fyrflytt på rullskridskor lyckades

Flytten av den 120-åriga fyren på Rubjerg Knude på norra Jylland gick snabbare och smidigare än väntat. Efter fyra och en halv timmes flytt med hjälp av en sorts rullskridskor, skenor och hydraulik var flytten avklarad. Nu står den på säkert avstånd från Nordsjön.

ANNONS

Flytten genomfördes för att rädda fyren från att störta ner i havet. Prognosen var att arbetet skulle ta tio timmar, men det visade sig att den "bara" vägde 700 ton, vilket är 240 ton mindre än vad man räknat med från början.

Murarmästaren Kjeld Pedersen ledde den ovanliga operationen, som lockade tusentals åskådare.

– Jag kan lika gärna säga som det är: Jag har aldrig försökt att flytta en fyr förr, säger han till danska TV2.

Han hade bara ett försök på sig, för om någonting hade gått fel skulle det inte gå att rätta till i efterhand. Det fanns risk för att sand skulle blåsa ner på skenorna och stoppa arbetet. Det var också osäkert om sluttningen bakom fyren skulle hålla för trycket när den lyftes.

ANNONS

Varje år äter vågorna upp ett par meter av sluttningen framför fyren. Om den inte hade flyttats skulle den ha fallit ner i havet inom ett eller två år. Experter bedömer att fyren nu säkert kan stå kvar på sin nya plats i cirka 40 år, innan havet kommer i fatt och på nytt kan utgöra ett hot, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Fyren på Rubjerg Knude på norra Jylland har stått 120 år på samma plats, men måste flyttas för att inte störta ner i havet.
Fyren på Rubjerg Knude på norra Jylland har stått 120 år på samma plats, men måste flyttas för att inte störta ner i havet. Bild: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/AP

Fyren byggdes mellan åren 1899 och 1900 och kunde trots att den låg 200 meter från strandkanten ses 42 kilometer bort.

Den är 23 meter hög och sedan man lyft den för förflyttning kunde man konstatera att den vägde 700 ton, mindre än de tusen man först trott.

Havet har sakta ätit upp kusten bit för bit samtidigt som vinden blåst in stora mängder sand som lagt sig runt fyren.

Efter årtionden av kamp mot sanden togs fyren ur bruk 1968.

Fyren på Rubjerg Knude lockar varje år runt 250 000 besökare, vilket gör den till en av Nordjyllands mest besökta turistattraktioner.

Källa: dr.dk

ANNONS