Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Schulz, ledare för tyska Socialdemokraterna.

Fullt stöd för Andrea Nahles som SPD-ledare

Partitoppen i tyska Socialdemokraterna har enhälligt gett sitt stöd för Andrea Nahles som efterträdare till Martin Schulz som partiledare för SPD. Schulz avgår med omedelbar verkan efter beskedet, rapporterar flera medier.

Nu är det upp till partikongressen att ta beslut i fråga

Inför mötet med presidiet och partistyrelsen bredde oenigheten kring den tänkta efterträdaren Andrea Nahles ut sig, rapporterade tyska medier. Men vid 19-tiden kom beskedet att Nahles får fullt stöd av partiledningen att leda SPD.

Större chanser

SPD-ordföranden Martin Schulz, som nyligen tillkännagav sina planer på att lämna partiledarposten, hoppas att utsikterna för en stor koalition med Merkels kristdemokrater förbättras om Nahles tar över. Den 47-åriga gruppledaren anses av många bedömare ha större chanser att få med sig partimedlemmarna inför den omröstning som ska avgöra om det blir någon ny koalition med socialdemokrater och kristdemokrater.

Röster har dock höjts om att ledarbytet är odemokratiskt, och att fler kandidater borde ges möjligheten att ställa upp. En av dem som visat intresse för ordförandeposten är Flensburgs borgmästare Simone Lange, som något oväntat utmanat Nahles.

Kongressen beslutar

Andra, däribland Berlins borgmästare Michael Müller, har betonat att det inte handlat om att stoppa Nahles, utan om att någon av partiets sex viceordföranden borde ta över till dess att en ny ledare kan väljas stadgeenligt på en kongress.

Men kongressen får möjlighet att ta ställning till om Nahles ska ta över partiledarposten den 22 april.

SPD:s omkring en halv miljon medlemmar har fram till den 2 mars på sig att rösta om det koalitionsfördrag som förhandlats fram mellan partierna CDU, CSU och SPD. Blir det nej väntar sannolikt ett nyval.