Den colombianska regeringens representant Gustavo Bell, till vänster, skakar hand med ELN-representanten Pablo Beltrán under ett möte i Quito i slutet av mars.
Den colombianska regeringens representant Gustavo Bell, till vänster, skakar hand med ELN-representanten Pablo Beltrán under ett möte i Quito i slutet av mars.

Fredssamtal med gerilla flyttas till Kuba

Colombias president Juan Manuel Santos hoppas kunna nå ett fredsavtal med landets sista aktiva gerillagrupp, ELN. Efter att Ecuador dragit sig ur som värdland för samtalen flyttas de nu till Kuba.

ANNONS
|

Den colombianska staten har legat i krig med Nationella befrielsearmén (ELN) sedan 1964. För 15 månader sedan inleddes samtal i den ecuadorianska huvudstaden Quito med syfte att nåt ett liknande avtal som det med den större Farc-gerillan, som avväpnats och omvandlats till politiskt parti.

Men Ecuador har fått kalla fötter och dragit sig ur värdskapet efter att två ecuadorianska journalister och deras chaufför nyligen kidnappades av gerillasoldater i det alltjämnt oroliga gränsområdet mot Colombia.

"Efter att tillsammans ha gått igenom möjligheterna att återuppta samtalen så snart som möjligt, har vi beslutat att fortsätta den femte omgången av samtal i Havanna, Kuba, med start nästa vecka", skriver Colombias regering och ELN i ett gemensamt uttalande.

ANNONS

Det var på Kuba som avtalet med Farc hamrades fram under fyra år av samtal.

Förhandlingarna med ELN kommer att fokusera på att få till ett nytt eldupphör, enligt uttalandet. Den tidigare vapenvilan bröt samman i januari och har följts av upptrappade våldsamheter.

Förutom Kuba står även Brasilien, Chile, Norge och Venezuela som garanter för samtalen.

TT-AFP

Bakgrund: Gerillorna och inbördeskriget

De marxistiska gerillarörelserna Colombias väpnade revolutionära styrkor (Farc) och Nationella befrielsearmén (ELN) bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet i landet. Farc var ursprungligen en revolutionär rörelse som förespråkade jordreformer.

Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och knarkkarteller drogs in i konflikten. Uppskattningarna varierar men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220000 människor, varav 80 procent civila, har dött i konflikten sedan 1959.

Fredssamtal mellan regeringen och Farc påbörjades i november 2012 och hölls i Kubas huvudstad Havanna. Parterna kom överens om ett fredsavtal den 25 augusti i 2016. Men de colombianska väljarna röstade, med mycket liten marginal, oväntat nej till avtalet i folkomröstningen den 2 oktober.

Nya samtal inleddes, och parterna enades om ett nytt fredsavtal den 12 november i 2016 i Havanna. Det godkändes sedan av kongressen den 1 december 2016.

ANNONS