Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s president Donald Trump visar på tisdagen den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman en karta över vapenaffärer med Saudiarabien.

Fortsatt USA-stöd till saudisktlett Jemenkrig

Mitt under den saudiske kronprinsens USA-besök röstade senaten om den amerikanska inblandningen i inbördeskriget i Jemen. Men efter omröstningen stod det klart att det finns en majoritet för fortsatt stöd till den saudiskledda alliansen.

Omröstningen var ett försök att häva president Donald Trumps auktorisering av stödet till den saudiskledda alliansen i Jemen, och få ett slut på kriget inom en månad såvida inte kongressen formellt säger ja till en fortsättning.

Jemen är ett givet ämne under den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans USA-besök, och för Trump kom omröstningen synnerligen olägligt.

Men med 55 röster mot 44 röstade senaten emot en resolution om att avbryta stödet till alliansen.

Bland dem som initierade omröstningen finns senatorer över partigränserna, bland andra demokraten Bernie Sanders. Flera senatorer har uttryckt oro över kriget i Jemen, som skördat många civila offer och lett till en humanitär kris.

Enligt de senatorerna som drivit frågan står inblandningen i Jemenkriget i strid med konstitutionen, då den inte godkänts av kongressen.

Pentagon har sedan 2015 försett Saudiarabien med icke-militärt stöd, bland annat genom utbyte av säkerhetsinformation och bränsle till saudiska stridsflygplan. Alliansen bekämpar rebeller i Jemen som stöds av Iran, saudiernas ärkefiende.

Försvarsminister Jim Mattis har varnat kongressen för att om USA drar in sitt stöd kommer det att leda till ännu större lidande i Jemen.