Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FBI-chefen Christopher Wray, till vänster, och USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats vid en utfrågning i senatens underrättelseutskott.

Fortsatt rysk påverkan i USA och Europa

Ryssland är redan i gång med att påverka höstens mellanårsval till USA:s kongress – samt ett antal europeiska val, varnar amerikanska underrättelsechefer.

- Vi förväntar oss att Ryssland kommer att fortsätta att använda propaganda, sociala medier, falska identiteter... och andra påverkansvägar för att förvärra de sociala och politiska klyftorna i USA, säger den nationelle underrättelsechefen Dan Coats.

Coats fällde sina kommentarer vid en utfrågning om världsomfattande hot inför senatens underrättelseutskott på tisdagen. I den deltog även CIA-chefen Mike Pompeo och FBI-chefen Christopher Wray, rapporterar amerikanska medier.

"Informationskrig väntar"

Underrättelsecheferna är överens om att Ryssland anser att de tidigare påverkansförsöken i USA varit framgångsrika och att man nu ser mellanårsvalet i november som ett potentiellt mål.

Mike Pompeo tror dock inte att regelrätt hackning främst är att vänta, utan mer ett slags informationskrig. Moskva använder sig i hög grad av falska konton på sociala medier och så kallade botar för sprida desinformation, underminera förtroenden för demokratin och öka politisk splittring, skriver tidningen The New York Times.

Ordet bot kommer från robot, och syftar på att det inte är en människa bakom ett visst konto utan en mjukvara som är tänkt att leda andra användare vidare. Virginiasenatorn Mark Warner, den högst rankade demokraten i utskottet, sade att just botar använts för att underminera FBI och justitiedepartementet, att få dem att framstå som fulla av partipolitiskt präglade konflikter.

Även i Europa

Underrättelsesfärens varningar står i kontrast till vissa uttalanden från president Donald Trump, där han sökt avfärda anklagelserna om rysk påverkan under valrörelsen 2016. Trump har i synnerhet tagit avstånd från beskyllningarna om att hans stab agerade i maskopi med Moskva, en fråga som den särskilde åklagaren Robert Mueller nu utreder.

Vid utfrågningen i senaten framkom att Trump inte gett underrättelsecheferna i uppdrag att specifikt bekämpa rysk påverkan. Men presidenten har sagt att underrättelsetjänsten CIA måste göra allt för att förstå alla hot, inklusive de från Ryssland, sade Pompeo.

Och den ryska strategin är inte begränsad till USA, enligt Dan Coats.

- Under 2016 ökade de takten. De drog fördel, en sofistikerad fördel, av sociala medier. Det gör de nu inte enbart i USA utan i Europa och kanske på andra platser.