En död val dras bort från stranden nära Puerto Madryn i Argentina på tisdagen. Forskare i Argentina är oroade över att flera sydkapare dött inom några dagar.
En död val dras bort från stranden nära Puerto Madryn i Argentina på tisdagen. Forskare i Argentina är oroade över att flera sydkapare dött inom några dagar. Bild: Maxi Jonas/AP/TT

Forskare oroade efter valdöd i Argentina

ANNONS
|

Forskare i Argentina är oroade över att flera valar hittats döda i södra delarna av landet. De tror att en mikroalg kan ligga bakom dödsfallen.

Mellan den 24 september och den 2 oktober har minst 13 sydkapare dött i ett vattenområde i närheten av Valdéshalvön, ett område som är en fristad och grogrund för de enorma däggdjuren, uppger organisationen ICB, som verkar för valarnas bevarande.

Ingen av valarna som observerats hittills har haft några tecken på skador eller trauma, och alla var välnärda, enligt ICB.

Myndigheterna har därför börjat göra obduktioner på valarna och testar vattnet och blötdjur för att fastställa förekomsten av möjliga biotoxiner kopplade till rött tidvatten.

ANNONS

Fenomenet är en röd-, brun- eller gulfärgning av havsvatten på grund av jättelika mängder av vissa encelliga alger, och kan orsaka massdöd för fisk och andra djur i havet då vissa av algerna producerar gifter, enligt Nationalencyklopedin.

ANNONS