Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Läkare i Bryssel undersöker en misstänkt covid-19-patient. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Forskarchef avgår i coronaprotest

Ordföranden för EU:s forskningsråd, ERC, avgår omedelbart i protest mot hur medlemsländerna och unionen har hanterat coronakrisen.
Fast arbetsgivaren kontrar med svidande kritik.

"Jag har blivit extremt besviken över EU:s svar på covid-19", skriver italiensk-amerikanske ERC-chefen Mauro Ferrari i ett avskedsbrev publicerat i tidningen Financial Times.

Bland annat kritiserar han att medlemsländerna inte har någon samordnad hälsopolitik och att många ensidigt valt att stänga sina gränser. Ett förslag från honom om ett specialprogram mot covid-19 har dessutom avvisats av ERC:s styrelse.

Men också han själv får kritik – av det beskare slaget. I ett uttalande till nyhetsbyrån AFP kallar forskningsrådet ordförandens avskedsbrev för "i bästa fall ekonomiskt med sanningen".

"Sedan han tillträde har professor Ferrari visat brist på engagemang, uteblivit från många viktiga möten och tillbringat en stor del av sin tid i USA", skriver ERC, vars styrelse för två veckor sedan röstade om att kräva Ferraris avgång.

Även tyske EU-parlamentsledamoten Christian Ehler är kritisk och säger till nyhetssajten Politico Europe att Ferrari "aldrig riktigt bekantat sig med ERC:s oberoende ställning".

Ferrari tillträdde sin post så sent som i januari.

Wiktor Nummelin/TT