Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rohingyska flyktingar i närheten av Cox's Bazar, Bangladesh. Arkivbild.

FN oroas av planer på att flytta rohingyer

Internationella brottsmålsdomstolen ICC utreder om en rättsprocess kan inledas mot Myanmar för folkfördrivningarna av rohingyer. Ett FN-sändebud uttrycker samtidigt oro över planerna på att flytta 23 000 rohingyska flyktingar i Bangladesh till en avlägsen ö.

Enligt FN är det oklart om ön dit Bangladesh i april ska börja transportera flyktingar överhuvudtaget är beboelig, vilket skulle kunna bidra till att skapa en ny humanitär kris. Bangladesh hänvisar till att flyktinglägren i Cox's Bazar, där omkring 730 000 rohingyer lever för tillfället, är överfulla och att en flytt skulle göra situationen lättare att hantera.

Omflyttningsplanerna har tidigare mött kritik från människorättsorganisationer som påpekat att ön – Bhasan Char, vilket betyder "flytande ö" – inte lämpar sig som boplats för flera tusen personer och dessutom befinner sig ett utsatt geografiskt läge vad gäller cykloner.

FN har slagit fast att rohingyerna sedan augusti 2017 utsatts för systematiska avrättningar och våldtäkter av Myanmars militär i den västligt belägna delstaten Rakhine.

I september inledde åklagare vid ICC en preliminär utredning om de misstänkta tvångsdeporteringarna av rohingyer kan handla om krigsbrott eller brott mot mänskligheten. Myanmar är inte medlem i ICC, och erkänner inte dess juridiska status, men domstolen bedömer att de misstänkta brotten kan utredas eftersom det stora antalet flyktingar befinner sig i medlemslandet Bangladesh.

Företrädare för ICC befinner sig just nu i Bangladesh för att granska situationen.