Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump s svärson och nära medarbetare Jared Kushner. Arkivbild

Flynn erkänner lögner – Trumps svärson pekas ut

Michael Flynn, president Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, erkänner att han har ljugit för FBI om sina kontakter med Ryssland. Flynn väntas även vittna om rysskontakterna mot en "mycket hög" Trumpmedarbetare.

Amerikanska medier rapporterar att det handlar det om Trumps svärson och nära medarbetare Jared Kushner.

Flynn hördes i Washington DC på fredagen. Svaret på domstolens fråga om han erkände sig skyldig var kortfattat:

- Yes, sir.

Enligt domstolsdokument från utfrågningen ska en "mycket hög" medlem i Trumps så kallade övergångsstab som arbetade innan han tillträdde, ha instruerat Flynn om att få till stånd rysk hjälp att blockera en FN-resolution.

"Den 22 december 2016, eller däromkring, instruerade en mycket hög medlem i övergångstaben Flynn att ta kontakt med utländska företrädare, inklusive Ryssland", står det i domstolsprotokollet.

Vita huset tonar ner

Kort därpå rapporterade NBC News att det är Jared Kushner som är den "mycket höga" medarbetaren.

NBC News skriver på Twitter att uppgifterna om Kushner bygger på information från två personer som är väl insatta i fallet.

Flynn säger också att han har gått med på att samarbeta med den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. Och han konstaterar att hans handlingar "var fel".

Vita huset väljer att tona ner den förre säkerhetsrådgivarens roll och betonar att han i första hand var en av den tidigare presidenten Barack Obamas anställda. "Ingenting" i Flynns påståenden inbegriper andra personer, konstaterar en av Vita huset jurister i en kommentar.

Michael Flynn är den fjärde personen – och den som innehaft den högsta positionen – som åtalas i Muellers utredning av olika Trump-medarbetares eventuella delaktighet i den ryska inblandningen i fjolårets presidentval.

Flynn, före detta general, är den förste av de åtalade som också direkt arbetat med Trump i Vita huset. Bland andra möjliga åtalspunkter mot honom fanns även penningtvätt och misstankar om att han försökt iscensätta en utlämning av den turkiske presidentens motståndare Fetullah Gülen.

Det faktum att Flynn nu bara åtalas på en punkt tyder på han valt att samarbeta med Muellers utredare i utbyte mot en mildare dom. Redan tidigare i veckan kom tecken från Flynns advokater på att han samarbetar med utredarna.

Tre veckor på jobbet

Flynn fick sparken av Trump efter bara 24 dagar på posten som säkerhetsrådgivare efter att ha ljugit för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak.

Enligt de dokument som nu presenterats för rätten handlar det om två separata samtal med Kisljak. Flynn har också ljugit vid två tillfällen om kontakterna dem emellan enligt åklagarna.

Tidigare har bland andra Paul Manafort, Trumps tidigare kampanjchef, frivilligt överlämnat sig till rättsväsendet och åtalats på tolv punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA.