Hassan Harastani flydde Aleppo men tog med sig kunskapen om hur den berömda Aleppotvålen tillverkas. I en fabrik utanför Paris håller han liv i det anrika syriska hantverket.
Hassan Harastani flydde Aleppo men tog med sig kunskapen om hur den berömda Aleppotvålen tillverkas. I en fabrik utanför Paris håller han liv i det anrika syriska hantverket.

Flyktingen som tog med tvålfabrik till Paris

Den världsberömda Aleppotvålen sägs ha tillverkats i cirka 3 000 år. Men när kriget kom till Syrien för sex år sedan var stadens tvåltillverkare tvungna att fly för sina liv. En av dem var Hassan Harastani som har sett till att hålla den anrika syriska hantverkstraditionen vid liv – genom att ta den till Paris.

ANNONS
|

Doften av lagerbärsolja slår emot besökare så fort de stiger in i Alepias fabrikslokaler i industriområdet i Santeny, tre mil öster om den franska huvudstaden.

Utrymmet på övervåningen är trångt, och man tvingas att gå i sicksack mellan lastpallarna för att inte stöta omkull de pyramidliknande staplarna av tvål som ligger på tork.

I ett hörn av det som tidigare använts som kontorslokaler står två anställda och skär upp stora tråg av tvål för hand, med vad som bäst kan beskrivas som en ståltrådsskärare. Allt, förutom det faktum att tvålen inte hälls ut direkt på golvet innan uppskärning, görs på precis samma vis som man alltid gjort i Aleppo.

ANNONS

- Och tur är väl det, för annars kan en borttappad skruv eller så råka komma med i tvålsmeten och det är ju inte så härligt, skämtar den 62-åriga Harastani som fått titeln som fabrikens tvålmästare.

Flydde Syrien

För fem år sedan var Harastani och hans familj tvungna att fly Syriens näst största stad med inte mer än varsin resväska. Kriget hade brutit ut året innan och rebeller hade börjat plundra hans fabrik. Men det blev slutligen ett flyganfall som ödelade den helt.

Enligt Harastanis kännedom finns det idag inte en enda tvåltillverkare kvar i Aleppo.

- Allt blev för farligt, det var bara att ge sig av, säger han.

Familjetradition

Harastani lärde sig bemästra det svåra hantverket att tillverka tvålen av sin far, och hans ögon nästan glimrar när han förklarar hur det går till.

- Det krävs en särskild touch för att få till det, det handlar om så mycket mer än att bara känna till receptet och vetenskapen bakom den. I Aleppo är det en familjetradition som förs ned från generation till generation.

ANNONS

Trots att Harastani var tvungen att lämna sin fabrik bakom sig, verkar han osentimental när han pratar om den. Det viktigaste – kunskapen om den speciella tvåltillverkningen – hade han ändå i huvudet.

Efter två år i Libanon kom chansen som skulle se till att den syriska traditionen inte helt skulle falla i glömska. Syrienfödde Samir Constantini, som under lång tid importerat tvålen till Frankrike, frustrerades över att han knappt kunde få tag på den allt mer eftersökta handelsvaran längre. Han var fortfarande i kontakt med Harastani, som under åren blivit en god vän, och en dag kom han på lösningen.

- Jag bad honom komma hit, säger han och ler.

- Det är som med mat. Det spelar ju egentligen ingen roll var den tillverkas, bara det görs på rätt sätt, säger Constantini som kom till Frankrike redan som litet barn men minns hur hans mormor alltid använde sig av tvålblocken från Aleppo.

ANNONS

Made in France

Med Harastani på plats i Paris 2014, omvandlades tvålimportbolaget Alepia till en ”Made in France” Aleppotvåltillverkare. Harastani har i dag sitt eget ”tvålkök” och affärerna går över förväntan – beställningarna väller in och inom det närmsta året ska Alepia bygga ut sitt lagerutrymme till det dubbla.

- Det känns minst sagt bra att ha räddat en sådan här tradition från kriget.

TT

Fakta: Aleppotvål

Aleppotvålen ska ha tillverkats enligt familjerecept i omkring 3000 år, enligt många historiker.

Själva tillverkningen av tvålen, som består av olivolja, lagerbärsolja, lut och vatten, tar tre dagar. Tvålen ska sedan torkas i en viss temperatur i nio månader, under vilka tvålklossarna skiftar från en ljus gul-grön färg, till en mörk grön-brun nyans.

Innan kriget bröt ut i Syrien 2011, ska omkring 50 tvålfabriker ha funnits i Aleppo.

Källa: Alepia

ANNONS