Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Palestinier bär fram en man som sköts till döds natten till tisdag i ett begravningståg i Beit Ummar, nära Hebron på Västbanken.
Palestinier bär fram en man som sköts till döds natten till tisdag i ett begravningståg i Beit Ummar, nära Hebron på Västbanken. Bild: Mahmoud Illean/AP/TT

Flera palestinier ihjälskjutna på Västbanken

Flera palestinier sköts ihjäl i nya drabbningar på spända Västbanken under natten till tisdag.
Det följdes av ett misstänkt bildåd vid en bosättning där en soldat skadades och föraren dödades.

I Beit Ummar, mellan Hebron och Jerusalem, sköts en man i huvudet, enligt den palestinska vården.

Några timmar senare sköts två bröder ihjäl längre norrut på ockuperade Västbanken.

På förmiddagen körde sedan en palestinier på en israelisk soldat i vad som misstänks vara en medveten attack.

Stenkastning

Om nattens första dödsskjutning skriver tidningen Haaretz att två israeliska militärfordon gick sönder i närheten av den lilla orten Beit Ummar, varpå invånare där började kasta sten mot soldaterna.

Den palestinska nyhetsbyrån Wafa beskriver det också som drabbningar mellan soldater och stenkastande palestinier.

Israels militär beskriver det som ett slags våldsamt upplopp där människor kastade sten och hemmagjorda brandbomber mot soldaterna. Det görs också gällande att det uppstod skottväxling.

Det var en 44-årig man som sköts till döds i händelseförloppet. När han begravdes redan under tisdagen, som islamisk sed bjuder, samlades mycket folk. Då uppstod nya drabbningar med israeliska soldater som också uppehöll sig där.

Olika beskrivningar

I den andra händelsen under natten, i byn Kafr Ein på centrala Västbanken, dödades två bröder som var 21 och 22 år gamla, enligt palestinska myndigheter.

Israels militär beskriver ett liknande scenario som det utanför Beit Ummar: Soldater på rutinuppdrag möttes av upploppsmakare som kastade sten och brandbomber, varpå de svarade genom att öppna eld.

Militären konstaterar kort att den känner till uppgifter om dödsfall:

"Händelsen håller på att utredas."

Palestiniernas inrikesminister Hussein al Sheikh beskriver de två brödernas dödsfall som "kallblodiga avrättningar".

På tisdagsförmiddagen körde en bil sedan upp på en trottoar vid den israelisk bosättningen Migron på Västbanken, norr om Jerusalem. En 20-årig kvinnlig soldat blev påkörd och fick allvarliga skador, bland annat en huvudskada.

Den israeliska militären sade i ett tidigt skede att gärningsmannen hade blivit skjuten i samband med ett förföljande. Det israeliska sjukhus där han lades in meddelade senare att han hade avlidit av sina skador.

Nå en kokpunkt

Spänningen i regionen har tilltagit under året. 19 personer har dödats i palestinska dåd riktade mot israeler, vilket har följts av regelbundna israeliska räder på Västbanken. Där har minst 125 palestinier dödats, enligt FN. Bland dem finns stenkastare och andra som inte haft med drabbningar att göra. Enligt palestinska myndigheter är antalet döda högre.

Den extrema islamiströrelsen Hamas, som styr på Gazaremsan, varnar för att en israelisk "upptrappning" kommer att mötas med ett "upptrappat motstånd".

FN:s sändebud i Mellanösternkonflikten, norrmannen Tor Wennesland, varnade i måndags för att situationen är på väg att nå en kokpunkt.

I onsdags förra veckan skedde två bombdåd i Jerusalem med omnejd mitt i morgonrusningen. Attackerna var av ett slag som inte skådats i regionen på länge. Minst en person skadades.

En karta över platserna där nattens och morgonens ihjälskjutningar och dåd ägde rum.
En karta över platserna där nattens och morgonens ihjälskjutningar och dåd ägde rum. Bild: Johan Hallnäs/TT
Maskerade palestinier i drabbning med israeliska soldater efter begravningen av den 44-årige man som sköts ihjäl i Beit Ummar.
Maskerade palestinier i drabbning med israeliska soldater efter begravningen av den 44-årige man som sköts ihjäl i Beit Ummar. Bild: Mahmoud Illean/AP/TT
Israeliska styrkor försöker hålla ställningar när drabbningar uppstod i samband med begravningen av den man som sköts ihjäl i Beit Ummar.
Israeliska styrkor försöker hålla ställningar när drabbningar uppstod i samband med begravningen av den man som sköts ihjäl i Beit Ummar. Bild: Mahmoud Illean/AP/TT