Flera döda efter kraftigt oväder

Under tisdagen och natten till onsdagen har flera länder drabbats hårt av ovädret Matthew. Minst sju personer har dött efter det kraftiga ovädret, översvämningarna och skador på infrastruktur. Nu har ovädret även nått Kuba.

ANNONS
|

Ovädret har dragit fram över Haiti och Dominikanska Republiken och orsakat översvämningar, skador på infrastruktur och minst sju dödsfall.

Väderinstitutet NHC rapporterar att orkanens öga nu nått Kuba och att Matthew rör sig långsamt norrut med en hastighet av 15 kilometer i timmen. På onsdagen väntas den nå Bahamas, och senare USA.

"En del växlingar i intensitet är möjliga de närmaste dagarna, men Matthew förväntas vara en kraftig orkan minst till och med torsdag natt", skriver NHC, som uppskattar ihållande vind på 61 meter per sekund, i byarna ännu kraftigare.

Det är oklart hur hårt Matthew slog mot Haiti. En bro som förbinder huvudstaden Port-au-Prince och den södra halvön – som har drabbats hårdast av Matthew – har kollapsat, liksom telefonlinjer.

ANNONS

- Det är för tidigt att göra riktiga uppskattningar, men det har varit väldigt allvarligt, säger Haitis inrikesminister François Anick Joseph till Reuters.

Cornelia Walther på Unicef säger till TT vid 19-tiden (02-tiden, svensk tid) från Port-au-Prince att det regnat kraftigt sedan i går natt utan uppehåll.

- Den information vi får från våra samarbetspartner via satellittelefon, eftersom det lokala nätet slagits ut, är att det är massiv skada, säger hon.

Städer under vatten

Områden i tre av de större städerna, Les Cayes, Torbek och Aquin, är i praktiken under vatten.

- Situationen i Grand'Anse (landets mest västra distrikt) är antagligen liknande, men det är omöjligt att få någon information därifrån, säger Cornelia Walther.

Folk i de mest utsatta områden ombads att evakuera före orkanen.

- Men många valde att inte göra det förrän i sista minuten, av oro för att lämna sina hem obevakade.

Hon säger att bilden kommer att klarna de närmaste dagarna.

- Men vi har redan nu fått rapporter om att barn separerats från sina familjer, säger Cornelia Walther.

Den största oron är tillgången till rent vatten. En del förberedelser hade genomföras före orkanen, så en del latriner, vattenreningstabletter, vattendunkar har redan kunnat distribueras till behövande.

- Vid den här typen av händelser är vattenburna sjukdomar ett av de största orosmolnen, säger hon.

ANNONS

Beredskapstillstånd i USA

I USA uppger försvarshögkvarteret Pentagon att landet undersöker möjligheten att skicka ett hangarfartyg och andra fartyg för att hjälpa till.

USA väntas självt drabbas av orkanen om några dagar. Guvernörerna i Florida, Georgia och South Carolina har utlyst beredskapstillstånd.

"Matthew kommer att påverka Florida (och) det kommer att bli massiv förstörelse som vi inte sett på åratal", skriver guvernören Rick Scott på Twitter.

Guvernören Nikki Haley i South Carolina har beordrat evakueringar av fler än en miljon människor från delstatens kustområden. Matthew beräknas nå South Carolina på lördag.

- Vi har beslutat att vi ska evakuera alla samhällen längs kusten med start i morgon (onsdag), sade hon på en pressträff.

ANNONS