Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De döda valarna på en strand i Australien.

Fler valar strandade – 28 döda i Australien

Tjugoåtta valar har hittats döda sedan de strandat längs en oländig kustremsa i sydöstra Australien. Det är andra gången på kort tid som ett stort antal valar hittats döda.

Valarna – 27 grindvalar och en knölval – upptäcktes i tisdags av en pilot i ett privatplan som flög över nationalparken Croajingolong i delstaten Victoria. När folk kom till platsen var åtta av valarna fortfarande vid liv, men befann sig i ett kritiskt tillstånd. På onsdagen hade alla dött.

I helgen hittades 145 grindvalar strandade på nyzeeländska Steward Island. Att valar strandar och dör tillhör inte ovanligheterna i Australien och Nya Zeeland, men förklaringen är höljd i dunkel.

- Det är en stor gåta. Vi vet inte varför det händer, säger Gail Wright på nationalparksmyndigheten i Victoria, till AFP.

Flockbeteende

Men det finns många teorier. Thomas Lyrholm är valforskare och forskningshandläggare på Naturhistoriska riksmuseet. Enligt honom finns det ingen enhetlig förklaring till att valar strandar, däremot finns flera hypoteser.

Det kan exempelvis bero på flockbeteende, sjukdom, störningar i jordens magnetfält eller rent av mänsklig påverkan när marinen använt sonar. Men just runt Nya Zeeland är masstrandningar vanligare än på andra platser.

- Det är ganska vanligt just i Nya Zeeland med flocklevande arter som grindvalar och kaskelotter. Då är det ofta en kedjereaktion med någon som strandar först, säger Thomas Lyrholm till TT.

Inget eko

Enligt honom kan det ha att göra med de långgrunda sandstränderna. Arter som är mer vana vid djupa vatten och dessutom navigerar med ekolokalisering kan då få problem.

- Då blir det väldigt svårt för dem att bedöma djupet helt enkelt. Om tidvattnet samtidigt går ut så tror man att det kan störa deras förmåga att bedöma situationen då sandstranden inte ger något riktigt eko tillbaka. Strandningar kring Nya Zeeland har också kopplats till seismisk aktivitet, säger Thomas Lyrholm.