Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gregorio De Falco blev känd när han svor åt kaptenen som försökte överge det sjunkande kryssningsfartyget Costa Concorida och tvingade honom att stanna ombord. Nu petas han från Femstjärnerörelsen. Arkivbild.

Femstjärnerörelsen petar parlamentariker

Femstjärnerörelsen, ett av Italiens två regeringspartier, utesluter fyra parlamentariker. Syftet är att bringa ordning i leden, även till priset av en försvagad majoritet i överhuset i parlamentet.

Uteslutningen gäller två ledamöter i senaten, Gregorio De Falco och Saverio De Bonis, liksom de två EU-parlamentarikerna Giulia Moi och Marco Valli. De anklagas för att ha brutit mot interna partiregler.

"Alla är viktiga, ingen är oumbärlig. Den som inte stöder regeringskontraktet åker ut ur rörelsen, Respekt för väljarna kommer i första hand", skriver partiledaren Luigi Di Maio på Twitter.

Gregorio De Falco blev känd när han som befäl inom Kustbevakningen beordrat kaptenen tillbaka till det sjunkande kryssningsfartyget Costa Concordia. I olyckan 2012 omkom 32 människor och kaptenen Francesco Schettino – även kallad Kapten Ynkrygg – dömdes senare till 16 års fängelse.

Di Falco gick med i femstjärnerörelsen i början av 2018 och valdes i mars in i senaten. Men han har haft svårt att rätta in sig i ledet och har bland annat röstat emot ett förslag från det andra regeringspartiet Lega om att inskränka asylrätten.

- Detta är en demokrati. Det vore otänkbart att peta någon som bara sagt sin mening, svarade han i november på frågan om huruvida han varit alltför frispråkig för att platsa i partiet.

Uteslutningen innebär att de båda regeringspartiernas majoritet i senaten krymper till 167 av de 320 platserna.