Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi. Arkivbild.

Förstörde kulturarv – ska betala miljoner

2012 förstörde jihadisten Ahmad al-Faqi al-Mahdi fornminnen i världsarvsstaden Timbuktu i Mali. Nu har den internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag slagit fast att han ska betala motsvarande drygt 25,5 miljoner kronor i reparationsskadestånd.

Rätten beslutade också att han ska betala en symbolisk summa om en euro, det vill säga närmare tio kronor, till Mali och lika mycket till det internationella samfundet via UNESCO, som är ansvarigt för världsarvslistan.

Under rättegången förra hösten förklarades Ahmad al-Faqi al-Mahdi skyldig och dömdes till nio års fängelse. Han uttryckte ånger för att ha lett förstörelsen och uppmanade muslimer över hela världen att inte begå liknande brott.

Den dömde mannen är fattig, men domstolen har kallat reparationerna för "rimliga". Enligt rätten skulle den börda som betalningen innebär inte kunna göra det möjligt för honom att återintegreras i samhället. Domstolen uppmanar därför en stiftelse för offer att hjälpa till med skadeståndet.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi ledde en grupp som förstörde nio mausoleer och en moskédörr i juni och juli 2012. Han har också orsakat ekonomiska förluster och moralisk skada, främst gentemot folket i Timbuktu. Enligt åklagarna var Ahmad al-Faqi al-Mahdi medlem i den islamistiska extremgruppen Ansar Dine.

Allt som förstördes var byggt under 1600- och 1700-talen, då Timbuktu ansågs vara ett stort centrum för islamiskt lärande.