Militären har ingripit i huvudstaden Harare.
Militären har ingripit i huvudstaden Harare.

Försiktigt hopp om demokrati i spänt Zimbabwe

En lugn men spänd stämning råder i Zimbabwes huvudstad Harare efter att militären ingripit. Trots att många känner en oro, finns det samtidigt ett försiktigt hopp om en utveckling mot ökad demokrati.

ANNONS
|

Johan Romare, Afrikachef på den kristna hjälporganisationen DIakonia, har talat med sina anställda och kontakter i Harare. Läget är relativt lugnt. Tidigt i morse informerade militären i stats-tv, och det som skett under dagen är vad många trott skulle komma. Folk väntar och följer utvecklingen på sociala medier, ingen vet riktigt vad som kommer att ske.

- De flesta i Zimbabwe har varit väldigt oroliga och bestörta över att se hur Grace Mugabe manövrerade sig fram vilket med all sannolikhet skulle leda till att hon blir Zimbabwes nästa president. Mugabes vanstyre har kunnat accepteras i viss mån eftersom han befriade landet. Men Grace Mugabe har en helt annan bakgrund och inte samma respekt, säger han om Robert Mugabes fru.

ANNONS

Hoppas på ökad demokrati

Den sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa uttalar sig redan på Twitter som Zimbabwes nya ledare. Samtidigt som han varit en av Mugabes närmaste allierade, så känner människor ett visst hopp.

- Det här skulle kunna vara starten på en process som leder Zimbabwe mot ett mer demokratiskt håll. Men jag ser också att man är orolig, det kan mycket väl bara vara fortsättningen på ett vanstyre, att några maktfullkomliga män i societetens topp fortsätter berika sig på vanliga människors bekostnad, säger Johan Romare.

Att den inflytelserika organisationen av landets krigsveteraner sagt att man tappat förtroendet för Mugabe, var också en viktig signal, tillägger han.

Politiskt övervåld

Anna Sundström, generalsekreterare på Palmecentret, har varit i kontakt med flera personer inom samarbetsorganisationer samt oppositionspolitiker i Zimbabwe. Kritiken de framför är att militärens ingripande inte kallas en kupp, eller en intervention.

- Vi ser en maktkamp utspela sig här för öppen ridå. Men det finns ingen politisk opposition som kan glida fram och ställa krav, de är så fragmenterade, säger hon.

ANNONS

Hon beskriver att folk i Zimbabwe är mycket oroliga. Stämningen på gatorna är lugn, men barn går inte till skolan och militären har tagit över polisiära uppgifter.

- Man vet inte vad som kommer att hända och vad som kommer att utvecklas. Folk håller sig borta, man har erfarenhet av mycket politiskt övervåld.

Håller barnen hemma

Åsa Nilsson Rönnqvist som befinner sig i Mutare, sydöst om Harare, upplever också att stämningen är förhållandevis lugn. Samtidigt hör hon flera människor uttrycka att "någonting behövde hända" eftersom arbetslösheten är hög och den ekonomiska situationen svår.

- Det har inte gått att ta ut pengar till exempel, säger Åsa Nilsson Rönnqvist.

Uttalandet från Sydafrikas president Jacob Zuma om att, i egenskap av ordförande i det regionala samarbetsorganet SADC, skicka ministrar till Harare ses som för okritiskt.

- Man är besviken för att uttalandet var så lamt, och det finns en besvikelse i relation till Sydafrika och ANC som hållit Zanu-PF bakom ryggen, säger Anna Sundström.

ANNONS
TT

ANNONS