De IS-kontrollerade städerna al-Qaim, Hawija och Tal Afar står näst på tur för de USA-stödda irakiska styrkorna. På bilden syns IS-anhängare i Mosul 2014.
De IS-kontrollerade städerna al-Qaim, Hawija och Tal Afar står näst på tur för de USA-stödda irakiska styrkorna. På bilden syns IS-anhängare i Mosul 2014.

För tidigt att utropa seger mot IS i Irak

Nu är slutet på Islamiska statens självutropade kalifat nära, hävdar Iraks premiärminister triumfatoriskt. Men seger i Mosul innebär inte att det irakiska kriget mot IS är över.

ANNONS
|

När de irakiska styrkorna häromdagen återtog den symbolladdade al-Nurimoskén i Mosul från Islamiska staten (IS) "markerade det slutet för deras påhittade stat" enligt premiärminister Haidr al-Abadi. Men även om IS inte längre har någon närvaro i staden är det många som ser mer nyktert på utvecklingen i Irak.

Det var visserligen i al-Nurimoskén som Abu Bakr al-Baghdadi – några dagar efter det att IS i en ljudinspelning utropat sitt kalifat – för tre år sedan gjorde ett sällsynt framträdande under vilket han manade världens muslimer att lyda honom. Men även om de irakiska styrkorna lyckas återta hela Mosul kontrollerar IS fortfarande betydande delar av Irak och Syrien – områden som enligt konsultfirman IHS Markit tillsammans är lika stora som Belgien.

ANNONS

Nya frontlinjer

De irakiska styrkorna – som backas upp av USA – väntar sig flera månader av ytterligare strider när nya frontlinjer öppnar sig efter Mosul. Enligt Ryan Dillon, talesperson för den USA-ledda allians som kämpar mot IS, ska den irakiska regeringen bestämma vilken av de IS-kontrollerade städerna al-Qaim, Hawija och Tal Afar som står näst på tur.

IS kommer med all sannolikhet att i allt större utsträckning övergå till den gerillakrigföring som tidigare varit gruppens signum och utföra attacker i områden som kontrolleras av den irakiska staten. Och bara för att IS har drivits ut från en stad innebär det inte att våldet där är över, enligt en studie från Combating Terrorism Center vid militärhögskolan West Point i USA.

Våldet fortsätter

Rapportförfattarna har undersökt militär aktivitet som IS har rapporterat om i 16 städer som varit under extremisternas kontroll i Irak och Syrien. Från det att IS-jihadisterna drevs ut från respektive stad och fram till april i år hävdar IS att de har utfört 1468 attacker på dessa platser.

Att området under Islamiska statens kontroll krymper är förstås en positiv utveckling, enligt rapportförfattarna, som dock framhåller att det inte är tillräckligt att bara köra bort extremisterna för att "sätta stopp för gruppens förmåga att utföra våldshandlingar mot människor i Irak och Syrien".

ANNONS
TT

Tidslinje: Vägen till "kalifatet"

2002: Jordaniern Abu Musab al-Zarqawi, senare sedd som IS "andlige ledare", grundar i Irak grupperingen Tawhid al-Jihad.

2004: Ett år efter den USA-ledda invasionen av Irak svär Tawhid al-Jihad trohet till Usama bin Ladin och bildar al-Qaida i Irak (AQI), fortfarande under ledning av al-Zarqawi.

2006: al-Zarqawi, som stadigt har förlorat stöd i Irak med anledning av attackerna mot muslimer, dödas i en amerikansk flygräd. Abu Ayyub al-Masri (känd under flera namn) tar över.

Oktober 2006: Sunnitiska klanstyrkor har börjat döda AQI-anhängare. Som ett led i försöken att återfå lokalt stöd byter AQI namn till Islamiska staten i Irak (ISI).

April 2010: Sedan Abu Ayyub al-Masri dödats i kriget tar Abu Bakr al-Baghdadi över ledarskapet i ISI. Gruppen har försvagats av motståndet från shiamiliser och sunniklaner i Irak, men al-Baghdadi börjar bygga upp den igen.

2013: Gruppen genomför ett antal attacker i Irak varje månad. Samma år ger sig gruppen in i det syriska inbördeskriget.

April 2013: al-Baghdadi meddelar att ISI ska gå samman med syriska krafter under namnet al-Dawla al-Islamiyya fi al-Iraq wa al-Sham, det vill säga "Islamiska staten i Irak och Levanten" (Isil).

4 januari 2014: Efter dagar av strider tar Isil kontroll över den irakiska staden al-Falluja.

14 januari 2014: Efter att ha drabbat samman med andra oppositionsgrupper tar Isil kontroll över den syriska staden al-Raqqa.

3 februari 2014: al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri är frustrerad över Isils expansion in i Syrien och dess extrema metoder. Bryter banden med Isil.

10 juni 2014: Isil tar kontroll över den irakiska storstaden Mosul, sedan irakiska soldater övergett sina posteringar.

11 juni 2014: Isil tar kontroll över den förre irakiske diktatorn Saddam Husseins hemstad Tikrit.

29 juni 2014: Talespersonen Abu Muhammad al-Adnani meddelar att gruppen byter namn till Islamiska staten (IS), att de har bildat ett kalifat, det vill säga en stat utifrån deras extremt stränga tolkning av islam. Abu Bakr al-Baghdadi utses till "kalif", vilket enligt IS synsätt innebär att han är en legitim arvtagare till islams profet Muhammed.

4 juli 2014: Abu Bakr al-Baghdadi gör ett extremt sällsynt offentligt framträdande, i al-Nurimoskén i Mosul, där han återupprepar budskapet om kalifatet.

Källa: BBC, Time

ANNONS