Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torsdagens samling av arga fabriksarbetare i den enorma Iphone-fabriken i Zhengzhou.
Torsdagens samling av arga fabriksarbetare i den enorma Iphone-fabriken i Zhengzhou. Bild: AP/TT

Får ursäkt och pengar efter protester i Kina

Arbetare som har protesterat vid den väldiga Iphone-fabriken i kinesiska Zhengzhou har fått en ursäkt och de betalningar som hade utlovats.

Hundratals anställda vid företaget Foxconns fabriksanläggning, där över hälften av världens Iphones tillverkas, protesterade i tisdags och onsdags mot sina villkor under uppmärksammade former. De stötte på patrull – kravallpoliser i skyddsdräkter – och filmklipp visade hur många blev misshandlade och stoppade i sina försök att lämna arbetsplatsen.

Foxconn lovade först att "undvika liknande händelser", apropå våldsamheterna. Sedan har det lovat att betala de lönebonusar som hade utlovats.

"Vi ber om ursäkt för ett inmatningsfel i datasystemet och garanterar att den faktiska lönen är densamma som avtalat", meddelar det taiwanesiska bolaget.

"Alla har fått pengar"

Omkring 200 000 människor arbetar på anläggningen, som kallas Iphone-staden då den är så stor. När ett flertal covidfall upptäcktes där tidigare i höst isolerades hela området och arbetare tvingades både bo och arbeta där tills vidare.

För några veckor sedan började folk fly området till fots. För att hålla produktionen uppe erbjöd Foxconn särskilda bonusar till extrapersonal och de som ville stanna. Veckans protester bröt ut när den bonusen inte dök upp på lönebeskedet.

– Alla har fått sina pengar och är på väg att lämna, säger en kvinna till AFP utanför anläggningen, där bussar väntar på hemresande.

En annan anställd säger till AFP att en kollega som misshandlades vid protesterna fick ytterligare lite extra ersättning.

Jättestaden stängs

Protesterna väckte internationell uppmärksamhet då ett så öppet demonstrerat missnöje är ovanligt i hårt styrda Kina.

Övriga invånare i Zhengzhou begränsas dock också ytterligare. Alla omkring tio miljoner invånare måste stanna hemma i fem dagars tid, förutom när de ska handla mat eller uträtta vårdärenden. Stadens myndigheter har förklarat "krig" mot viruset i uttalat syfte att utrota det. Masstestningar kommer att genomföras dagligen och ingen som inte har testat negativt nyligen får lämna staden.

Säkerhetsvakter och kravallpoliser sparkar ned en demonstrerande man då han tagit tag i en metallstång som hade svingats mot honom.
Säkerhetsvakter och kravallpoliser sparkar ned en demonstrerande man då han tagit tag i en metallstång som hade svingats mot honom. Bild: AP/TT