Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färöarna har röstat för att förlänga ett fiskeavtal med Ryssland. Arkivbild.
Färöarna har röstat för att förlänga ett fiskeavtal med Ryssland. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Färöarna vill förlänga ryskt fiskeavtal

Medan stora delar av Europa stänger alla dörrar mot Ryssland gör Färöarna tvärtom. En bred politisk majoritet vill förlänga ett fiskeavtal med ryssarna.

– Det är utan tvivel det enda vettiga att göra för Färöarna, och jag är glad över att alla partier utom ett är med på tåget, säger fiskeminister Arni Skaale till danska DR.

Avtalet innebär kortfattat att Färöarna får delar de de ryska kvoterna för torskfiske i Barents hav, medan Ryssland i gengäld får fiska blåvitling i färöiska vatten och även lasta om fisken i färöiska hamnar.

Avtalet slöts första gången 1977 och omförhandlas vartannat år. Normalt väcker det ingen uppståndelse, men efter Rysslands invasionskrig i Ukraina har röster höjts för att avtalet ska skrotas – även av många politiker som nu röstat för det.

Arni Skaale säger att förhandlingarna startar på torsdagen och att han förväntar sig ha ett avtal klart redan på fredag. Att Ryssland är i krig ser han inte som något problem.

– Ryssland har under de senaste 45 åren varit i krig i ungefär 35 år, så situationen är inte annorlunda än tidigare, säger han och påpekar att EU:s sanktioner gör undantag för livsmedel.