Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stor del av de levande koraller och stenar som exporteras hamnar i akvarium runt om i världen. Arkivbild.

Exportförbud ska rädda Fijis koraller

I ett försök att skydda sina färgsprakade rev har Fiji stoppat handeln med levande koraller och stenar. Men förbudet kom som en chock för många av önationens exportörer.

Rosaktiga stenar och vackra koraller från Fiji är populära färgklickar i akvarium runt om i världen. Men de är också viktiga för att upprätthålla havets ekosystem.

Förra veckan meddelade den fijianska regeringen på Facebook att önationen stoppar exporten av levande stenar och koraller. Beslutet ligger i linje med de åtaganden som Fiji har gjort vid FN:s havskonferens i New York och klimatkonferensen i Bonn, enligt fiskeriminister Semi Koroilavesau.

- Förbudet ingår i vårt engagemang för att skydda Fijis korallsystem och baseras på att många korallrev dör, säger Koroilavesau till The Fiji Times.

Men beslutet ska ha kommit som en chock för många lokala aktörer. I staden Lautoka fick 60 anställda på ett företag som exporterar koraller höra att det inte längre fanns jobb för dem, rapporterar The Fiji Sun.

- Det (förbudet) kom som en total överraskning och vi har inte sovit sedan i fredags, säger David Barrick, chef på företaget Walt Smith International, till tidningen.

Koroilavesau nekar dock till att företagen ska ha lämnats utanför och lovar vidare konsultationer.