Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

Expert: USA vill pressa Iran till förhandling

USA har valt att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran och hotar med sanktioner mot de länder som handlar med Iran. Tanken är pressa Iran tillbaka till förhandlingsbordet, men det är ett farligt spel som kan leda till krig, anser experter.

ANNONS
|

- Problemet är att det är en ganska stor risk som man tar. Vi vet ju att IAEA (FN:s internationella atomenergiorgan) gång på gång har sagt att Iran följer avtalet de man riskerar nu är att man återigen hamnar i en oklar situation där man inte vet var man har Irans nukleära aktiviteter någonstans, säger Erika Holmquist på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

ANNONS

Irans president Hassan Rohani säger i ett tv-sänt tal att USA:s besked är en historisk erfarenhet för Iran. Han säger också att USA aldrig har fullföljt sin del av avtalet, rapporterar Reuters.

"Svårt att stanna kvar"

Nu hänger allt på hur Iran kommer att agera.

- De har hotat med att de kan återuppta nukleära aktiviteter så som de såg ut före 2015, bara på några dagar. De har också sagt att de ska stanna kvar i avtalet. Men med tanke på att USA nu ska sanktionera mot alla länder som handlar med Iran så innebär ju det att det blir svårt för Iran att stanna kvar i avtalet med någon slags förhoppning att kunna handla med de andra parterna. Det gjorde Trump ganska svårt nu.

Rouzbeh Parsi, Irankännare och forskare vid Lunds universitet, oroas av den hårda ton som Trump hade i sitt tal. Han säger att den är väldigt konfrontativ och gör det svårt för EU.

- Flera av oss har varnat EU länge nu att de kommer att behöva förbereda sig mentalt och juridiskt för vad Trump kan hitta på när det kommer till internationella åtaganden. Men in i det sista har framför allt Frankrike, Tyskland och Storbritannien hoppats på att de ska kunna få honom att ändra åsikt. Vi får hoppas att de har något i skrivbordslådan, för med den hårda tonen och om sanktionerna återinförs då, då ligger avtalet pyrt till men också Europas trovärdighet, säger han.

ANNONS

Risk för krig

Om inte Iran kommer tillbaka till förhandlingsbordet så som USA önskar, finns risken att USA tar till vapen, bedömer Erika Holmquist:

- Det finns vissa personer inom den israeliska politiska eliten och amerikanska som förespråkar väpnat angrepp i förebyggande syfte, det tror jag är väldigt skadligt för regionen.

Rouzbeh Parsi håller med:

- Det här schackdraget är inte bara drastiskt nu utan kan också vara ett kugghjul i någonting som längre fram i tiden kan leda till en militär konfrontation, säger han och fortsätter:

- Rohani signalerar lite nu att det är upp till EU nu att visa att det här avtalet kan leva utan USA. Skulle det inte gå blir det svårt för Rohani att försvara sig mot de som var emot avtalet i Iran. Skulle det i sin tur eventuellt leda till att Iran lämnar avtalet då kan Trump säga att vi inte vet någonting om vad som pågår i Iran, då stiger risken för ett krig.

ANNONS

Konservativa falangen kan stärkas

Men det kan också leda till en inrikespolitisk förlust för den delen av iranska etablissemanget som har propagerat för ett närmande till omvärlden, enligt Erika Holmquist.

- Risken är nu att mer konservativa krafter inom iranska etablissemanget som har varit väldigt skeptiska mot avtalet, som vill ha en hårdare linje gentemot väst, den delen av falangen kanske stärks på bekostnad av den mer reformvänliga. Det kan få interna konsekvenser i Iran på sikt.

TT

ANNONS