President Donald Trump med Tony Kim, Kim Dong Chul och Kim Hak Song, de tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.
President Donald Trump med Tony Kim, Kim Dong Chul och Kim Hak Song, de tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Expert: Svårare dra sig ur efter spikat datum

Mötet mellan USA:s president och Nordkoreas ledare kommer att hållas i Singapore om en dryg månad. Insatsen har höjts och det blir svårare för något land att dra sig ur, säger en expert om att ett datum nu har spikats.

ANNONS
|

Mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kommer att äga rum den 12 juni i Singapore, det skriver Trump på Twitter i dag. En plats som det har spekulerats kring tidigare och som Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet (UI), tror är aktuell för att det är en neutral plats.

- Singapore har väldigt goda relationer med USA, på så vis låter det vettigt. Jag tror att man vill hitta en plats som alla kan enas kring, att hitta en plats som är neutral kan göra det lättare med mindre invändningar, säger han.

ANNONS

Tre amerikaner släppta

Att det här beskedet kommer så kort inpå att de tre amerikanska fångarna har släppts av Nordkorea är förmodligen ingen slump, Trump har tidigare sagt att fångarna skulle friges innan ett möte kunde bli av.

- Det har varit en osäkerhet kring om det här ska bli av. Det är inte hundra procent säkert att det blir av, det är ju en månad kvar, men det faktum att man har förbundit sig att sätta en tid höjer insatsen. Det blir svårare då för någon sida att dra sig ur, säger Björn Jerdén.

Vad mötet ska handla om vet vi egentligen inte riktigt.

- Vi vet att USA, utåt sett, hoppas på att det ska leda till att Nordkorea gör sig av med sitt kärnvapenprogram. För Nordkorea är det mer oklart vad man hoppas på.

"Utanför boxen"

Varför det är just Donald Trump som har fått till det här mötet tror han delvis kan bero på att Trump är beredd på att agera “utanför boxen”.

ANNONS

- Huruvida det är på grund av Trump eller om det är tillfälligheter, det är fortfarande svårt att säga eftersom det är så mycket oklarheter bakom kulisserna, framför allt när det gäller Nordkoreas agerande. Men så ska man inte glömma bort Sydkorea som nu har en president som är väldigt inställd på att förbättra relationen med Nordkorea. Det är något som underlättar ett amerikanskt närmande mot Nordkorea, säger Björn Jerdén.

TT

ANNONS