Vladimir Putin och Donald Trump, Rysslands och USA:s presidenter. Arkivbild.
Vladimir Putin och Donald Trump, Rysslands och USA:s presidenter. Arkivbild.

Expert: "Oerhört allvarligt"

Donald Trump har haft en relativt vänlig inställning till Ryssland trots den pågående ryssutredningen, anser professor Dag Blanck. Att 13 ryska medborgare åtalas kan bli ett bekymmer.

ANNONS
|

Den särskilde åklagaren Robert Mueller väcker åtal mot 13 ryska personer och tre ryska företag. Utredningen av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet tar nya, konkreta steg.

- Pusselbit läggs till pusselbit, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet till TT.

- Det visar med all tydlighet att det är så som amerikanska underrättelsetjänster redan har sagt: Det finns en betydande rysk inblandning. Det är det som är så oerhört allvarligt.

ANNONS

Tillvägagångssättet – hur de ryska medborgarna ska ha agerat under amerikanska namn, byggt kontaktnät och sponsrat aktivister – för Blancks tankar till spiondrama i tv-serier.

"Fram och tillbaka"

Donald Trump har hittills visat lite intresse för det som framkommit i Robert Muellers utredning. Framför allt har han velat avvärja kopplingar till sin valkampanj, som också är föremål för utredningen.

- Han har hela tiden försökt förminska betydelsen av inblandningen och kallar den för en häxjakt. Många menar att det är mycket allvarligt att presidenten själv inte tar saken på fullt allvar, säger Dag Blanck.

- Han har visat relativt stor vänlighet och förståelse mot Ryssland. Man måste säga att det är märkligt nu när utredningen visar att de har försökt påverka en central del av det amerikanska samhället, själva valet.

Enligt Gudrun Persson, Rysslandsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, är anklagelserna allvarliga.

ANNONS

- Sedan får man ju se exakt hur det här underbyggs – men spontant ser det ut att vara en diger anklagelselista, säger hon till TT.

Sämre relationer

Hon är inte förvånad över att den ryska gruppen ska ha letts av affärsmannen Jevgenij Prigozjin, vars namn förekommit i sammanhangen tidigare.

TT: Är han verkligen en nära allierad till president Vladimir Putin?

- Av allt att döma är han ju det, svarar Persson.

Hon säger att metoderna som ska ha använts är grundade i sådana som användes under Sovjettiden, men med modern teknik.

På frågan om vad anklagelselistan kan innebära för de rysk-amerikanska relationerna svarar hon:

- De blir ju inte bättre, utan försämras gradvis.

ANNONS
TT

ANNONS