Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Protesterna mot Kinas hårda covidregler har definitvt påskyndat processen att avveckla nollcovidpolitiken, enligt Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare och vice ordförande för Sweden-China Trade Council. Arkivbild.
Protesterna mot Kinas hårda covidregler har definitvt påskyndat processen att avveckla nollcovidpolitiken, enligt Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare och vice ordförande för Sweden-China Trade Council. Arkivbild. Bild: Kanis Leung/AP/TT

Expert: Kinas nollpolicy går långsamt i graven

Kina uppgav på tisdagen att man lättar på vissa coronarestriktioner – vilket kan vara början på slutet för landets stenhårda nollcovid-linje, enligt Kinaexperten Frédéric Cho.

Det har redan funnits planer på avveckla den strikta nollpolicyn. Däremot har det funnits olika tolkningar kring hur det skulle gå till, enligt Frédéric Cho som är oberoende Kinarådgivare och vice ordförande för Sweden-China Trade Council.

Därför tror han att de omfattande protesterna definitivt har accelererat processen.

– Man måste ändå tolka hälsomyndigheternas presskonferens i Peking med de annonserade åtgärderna som en reaktion på det som har varit, säger Cho.

Men:

– Kina kan inte bara öppna upp på vid gavel. De har fortfarande ett otillräckligt sjukvårdssystem.

"Leva med coronan"

Takten kommer därav inte vara speciellt snabb, enligt Cho. Bristen på sjukbäddar är ett problem tillsammans med att det kommer ta lång tid att vaccinera folket.

Han tror därför att det kan ta hela 2023 innan alla restriktioner är nedmonterade.

– De måste nu leva med coronan på samma sätt som Europa och andra delar av världen har gjort och platta ut coronakurvan.

Ändra retorik

För att lyckas med detta måste Kommunistpartiet och Xi Jinping nu ändra sin retorik, enligt Cho. Det här innebär bland annat att epidemiologer och medicinska experter får större utrymme.

Cho säger att allt måste vändas till något positiv. Man kommer att säga att den första fasen av kriget mot covid var fullkomligt framgångsrik – "men nu går vi in i nästa fas, som blir ännu mer framgångsrik".

– De har en utmaning gällande det officiella narrativet – som har varit att omvärlden har problem men inte Kina. Men Kina har egentligen bara skjutit på problemen som nu dyker upp.