Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ett Boeingplan av modellen 737 Max 8. Arkivbild.

Expert: Boeing riskerar ekonomisk kris

Boeing ska utreda programvaran i flygplansmodellen som kraschade i Etiopien. Tills det är klart är 737 Max 8-planen belagda med flygförbud.

737 Max 8-planen, värda en miljard kronor styck, står på marken tills utredningen och uppdateringen av programvaran är klar. Det beräknas ta tre månader.

- Det blir stora pengar. Oj, oj, oj. Boeing kan råka ut för en ekonomisk kris, säger Hans Kjäll.

"Historiska skadestånd"

Utöver ett kostsamt flygförbud kan det hela utvecklas till en rättslig process mellan Boeing och företag som beställt modellen. Förutom de runt 340 plan som tagits ur drift är över 200 under produktion och Boeing väntas leverera ytterligare 5 000 flygplan under en längre period, uppger Hans Kjäll.

Företaget riskerar också att anklagas för vållande till annans död, tror han.

- De kan krävas på historiska skadestånd.

Delat ansvar

Den preliminära rapporten gällande flygkraschen i Etiopien för en månad sedan visar att besättningen hade den utbildning som krävdes och gjorde vad den kunde för att få planet på rätt bana igen. Ändå störtade det med 157 personer ombord.

En liknande olycka med samma planmodell inträffade i Indonesien förra året. Att Boeing nu ska se över programvaran pekar på att det är där problemet ligger och att Boeing tillsammans med USA:s luftfartsverk FAA, som beställt och godkänt planen, är ansvariga, menar Hans Kjäll.

- Det är ett delat ansvar.