Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevicius. Arkivbild.
EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevicius. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

EU vill ha samma återvinning överallt

Vad ska vart i återvinningen? Nu vill EU-kommissionen sätta samma symboler i hela unionen för att förenkla och förbättra.
Och snart är det adjö till de små schampoflaskorna på hotellen.

Det ska bli slut på onödiga förpackningar hoppas EU-kommissionen i och med det stora återvinningspaket som nu presenteras i Bryssel.

– Behovet av förändring är uppenbart. Avfallet vi genererar växer mycket snabbare än mängden vi återvinner. Vi behöver ett systemskifte, säger miljökommissionären Virginijus Sinkevicius på en presskonferens i Bryssel.

En hel rad åtgärder ingår i planerna. Målet är att minska förpackningsavfallet i EU med 15 procent per person till år 2040, jämfört med 2018.

Pant och återvinning

Det ska bland annat göras med hjälp av krav på företagen om hur många av deras produkter som behöver kunna erbjudas i återvinningsbara eller påfyllningsbara förpackningar. "Uppenbart onödiga" förpackningar ska förbjudas – exempelvis engångsförpackningar för restaurangkunder och de mini-schampoflaskor som finns på allehanda hotellbadrum. Alla länder ska också behöva införa obligatoriska pantsystem för plastflaskor och aluminiumburkar.

Samtidigt hoppas EU-kommissionen på en samordning av vad som ska placeras i vilken sopkasse över hela EU.

– Varje vara ska vara tydligt märkt med vilken avfallsväg den ska ta. Och sopsorteringslådorna ska ha samma märkning, över hela EU, säger Sinkevicius.

Koldioxidinfångning

I onsdagens paket ingår även tydligare definitioner av vad som kan räknas som biobaserad, nedbrytbar eller komposterbar plast.

Dessutom lanseras ett helt nytt ramverk för vilka kriterier som ska gälla för olika former av koldioxidinfångning. Tanken är att styra över till mer långsiktigt hållbara åtgärder och produkter.

– Vi kommer att behöva koldioxidinfångning såväl genom tekniska lösningar som naturliga kolsänkor. Certifieringsramverket ser till att varje gång ett ton koldioxid sägs ha tagits bort från atmosfären så ska vi kunna verifiera det: har det verkligen hänt, har det skett på ett sätt som ger mervärde och är det effektivt sparat?, säger EU-kommissionens klimatansvarige vice ordförande Frans Timmermans på presskonferensen i Bryssel.

Panta i Berlin?

Kommissionens förslag ska nu i vanlig ordning behandlas av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet innan de kan bli verklighet.

Svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) gillar det nya pantkravet.

"Nu måste systemet fungera så vi inte skapar ett lapptäcke av olika pantsystem i EU. Köper du en burk läsk i Sverige och åker på semester till Berlin ska den burken såklart kunna pantas och återvinnas där", säger Fritzon i ett pressmeddelande.

Fakta: EU:s förpackningsåtgärder

Här är några av de åtgärder som EU-kommissionen vill ta till för att minska mängden förpackningar:

* Obligatoriska krav på påfyllningsbara och återvinningsbara förpackningar

* Maxkrav på hur mycket tomrum som får finnas i förpackningar som beställs via nätet

* Förbud mot vissa former av "onödiga förpackningar"

* Obligatorisk komposteringsmöjlighet för vissa förpackningstyper

* Obligatorisk pantsystem för plastflaskor och aluminiumburkar

* Märkning av alla förpackningar för att underlätta sopsortering, med samma märkning på sopsorteringslådorna

Källa: EU-kommissionen.