Regeringskritisk demonstration i huvudstaden Caracas i måndags.
Regeringskritisk demonstration i huvudstaden Caracas i måndags.

EU vägrar erkänna Maduros grundlagsförsamling

Venezuelas kontroversiella grundlagsförsamling ska sväras in under onsdagen. Samtidigt ifrågasätter EU dess "representativitet och legitimitet".

ANNONS
|

Den venezuelanska oppositionen har kallat den omstridda församlingen, som valts med mandat att skriva om konstitutionen, för ett steg mot diktatur. Nu får den stöd av EU.

"Den europeiska unionen och dess medlemsstater kan därför inte erkänna grundlagsförsamlingen eftersom de är oroade över dess representativitet och legitimitet", säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande efter ett möte med EU-diplomater.

De 28 EU-regeringarna har inte antagit några sanktioner mot Venezuela, men håller dörren till framtida sanktioner öppen. EU-länderna är redo att "gradvis utöka sitt svar ifall demokratiska principer fortsätter att undergrävas" lyder utrikeschefens uttalande.

ANNONS

Oppositionen gripen

Valet till författningsförsamlingen hölls i helgen. Oppositionen ställde inte upp med några kandidater, vilket innebär att församlingen nu består av anhängare och allierade till Maduro.

Oppositionsledarna Leopoldo López och Antonio Ledezma har efter valet förts bort från sina hem, där de befunnit sig i husarrest. Landets högsta domstol säger att de båda gripits eftersom de brutit mot reglerna kring husarresten och gjort politiska uttalanden.

USA:s president Donald Trump varnar Maduro och säger att Venezuelas president är "personligen ansvarig" för oppositionsledarnas hälsa och säkerhet.

"Vi upprepar vårt krav på ett omedelbart och ovillkorligt frisläppande av alla politiska fångar", säger Trump enligt ett uttalande från Vita huset.

Manipulerade siffror

IT-företaget Smartmatic, som har arbetat med landets valsystem sedan 2004, hävdar att helgens val manipulerats.

- Vi vet, utan någon som helst tvekan, att röstsiffrorna från det senaste valet till författningsförsamlingen var manipulerade, säger Antonio Mugica, vd för Smartmatic, på en pressträff i London.

- Vi bedömer att skillnaden mellan det verkliga valdeltagandet och myndigheternas siffror är minst en miljon röster, fortsätter han.

ANNONS

Åtta miljoner människor röstade i valet, enligt officiella uppgifter, vilket i så fall skulle innebära ett valdeltagande på 41,5 procent.

En familjeangelägenhet

Grundlagsförsamlingen ska under onsdagen sväras in på en konsertarena i Caracas, meddelar president Nicolás Maduros pressansvariga. Dess första sammanträde ska därefter hållas nästföljande dag.

Bland församlingens 545 ledamöter återfinns Maduros hustru, 60-åriga Cilia Flores, och 27-årige son Nicolás Ernesto Maduro Guerra. Sonen har tidigare bland annat lett landets filminstitut och senast varit antikorruptionschef hos presidenten.

Venezuelas opposition planerade demonstrationer mot författningsförsamlingen på onsdagen, men dessa har skjutits upp en dag, skriver oppositionsledaren Freddy Guevara på Twitter.

Fyra månader av demonstrationer och våldsamma sammandrabbningar på gatorna har lett till att över 120 personer mist livet, varav tio under valhelgen.

TT-AFP

Bakgrund: Valet i Venezuela

Valet i helgen handlade om en ny författningsförsamling, ett superorgan med 545 ledamöter med rätt att skriva om grundlagen efter regeringens önskemål. Oppositionen har vägrat delta i valet, som man kallar en bluff.

Åtta miljoner människor röstade i valet enligt officiella uppgifter, vilket i så fall skulle innebära ett valdeltagande på 41,5 procent. Regeringen betecknar valet som en seger.

Statsåklagare Luisa Ortega Díaz säger att hon inte kommer att erkänna den nya församlingen, utan ser den som ett uttryck för en "diktatorisk ambition".

ANNONS