Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilseledande information från ryska källor spreds på nätet under Europavalet, enligt en rapport från EU-kommissionen. Genrebild.

EU: Ryska påverkansförsök ökade inför valet

Vilseledande information med ursprung i Ryssland ökade kraftigt under upptakten till Europavalet, enligt en rapport från EU-kommissionen.

Genom falska konton på sociala medier, botar och fejkade nyhetssajter försökte ryska avsändare påverka förra månadens Europaval, sade säkerhetskommissionär Julian King när han på fredagen presenterade rapporten.

Desinformationskampanjen har enligt King pågått länge men ökade i intensitet under valupptakten.

- Antalet fall av desinformation som kan härledas till ryska källor dubblerades jämfört med samma period för ett år sedan, sade säkerhetskommissionären.

- Så nästan 1 000 fall, jämfört med drygt 400.

Enligt rapporten syftade den vilseledande informationen, som även kom från europeiska källor, till att "minska valdeltagandet och påverka väljarbeteende". Metoden var att bedriva opinionsarbete i polariserande frågor som invandring och religion och materialet var ofta riktat mot enskilda medlemsländer snarare än EU som helhet. Som exempel tog King ett rykte som ryska källor spred i Polen, om att EU gjort landet fattigare än det var under kommunisttiden.

- Det handlar inte nödvändigtvis om lagbrott, men om försök att vilseleda.

Rapporten ska diskuteras på nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel. Julian King påpekade att EU har möjlighet att införa strängare lagkrav gentemot it-jättar som Facebook, Twitter och Google på vilkas plattformar desinformationen sprids.