Juridikprofessorn Giuseppe Conte, som föreslagits som ny italiensk premiärminister, under ett möte i mars.
Juridikprofessorn Giuseppe Conte, som föreslagits som ny italiensk premiärminister, under ett möte i mars.

EU oroas medan Italien grubblar över doldis

Italiens radikala regeringsbildare har valt en relativt okänd professor till sin premiärminister. Presidenten Sergio Mattarella hade knappt börjat diskutera Giuseppe Contes namn innan denne anklagades för att ha överdrivit sina akademiska meriter. EU följer regeringsbildningen med viss oro.

ANNONS

Drygt två och en halv månad efter det italienska valet har populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega slutligen kommit överens om ett regeringsprogram. På måndagen kunde partierna presentera sin premiärministerkandidat.

Den 54-årige juridikprofessorn Giuseppe Conte, specialiserad på förvaltningsrätt, är relativt okänd för de allra flesta italienare och har ingen politisk erfarenhet.

Mattarella har nu att avgöra om han ska godkänna förslaget. Under dagen har han tagit emot talmannen Roberto Fico och senatens Elisabetta Alberti Casellati för att diskutera Conte, uppger AFP.

Fiende till byråkrati

M5S och Lega lyfter fram Conte som en person med rätt kompetens för att trimma landets ökända byråkrati.

ANNONS

- Conte är expert på förenkling, nedskärning av byråkrati och effektivisering av den administrativa apparaten, vilket är vad många företag ber oss om, säger Legas partiledare Matteo Salvini i ett videouttalande.

Men sedan namnet offentliggjordes har frågetecken rests om den tilltänkte premiärministerns akademiska meriter. Giuseppe Conte är verksam vid ett universitet i Florens och säger att han tidigare har "fördjupat sina juridiska studier" vid flera av världens främsta universitet; däribland brittiska Cambridge, franska Sorbonne och amerikanska Yale och New York University (NYU).

När New York Times frågade NYU sade universitetets talesperson att ingen person med det namnet förekommer i deras register. Cambridge vill inte kommentera saken för Reuters, men Conte säger sig ha gått där år 2001, i september när universitetet i regel har sommarstängt.

Conte har inte kommenterat uppgifterna, men M5S säger i ett uttalande att han aldrig påstått sig ha gått någon specifik kurs eller ha tagit någon examen vid något av lärosätena.

Malmström: Oroande

De aspirerande regeringspartierna kom förra veckan överens om ett regeringsprogram. Det innebär ett stort statligt spenderande: Både M5S vallöfte om medborgarlön och Legas löfte om skattesänkningar uppfylls till stor del. Dessutom utlovas ett generösare pensionssystem.

ANNONS

Programmet har väckt oro i Bryssel – inte minst kring åsikterna om EU:s budgetregler och synen på frihandelsavtal.

- Vi har inte sett alla saker där så vi kommer naturligtvis att lyssna på och tala med dem. Men det finns vissa saker där som är oroande, ja, säger handelskommissionär Cecilia Malmström på väg in till dagens handelsministermöte i Bryssel – utan att vilja ge några detaljer.

- Nej. Regeringen har inte formellt godkänts ännu så vi tänker inte börja diskutera hypotetiskt, säger Malmström.

Sveriges handelsminister Ann Linde (S), som också är på plats i Bryssel, säger att det som hittills framkommit av regeringsförklaringen från Italien väcker frågor som noga måste gås igenom.

- Men jag hoppas att det ska gå i den riktning som de har haft tidigare med ett nära samarbete med EU. Och framför allt en ekonomi som är hållbar. Vi har ett intresse av att euroområdet är stabilt, säger Linde.

ANNONS
TT

Fakta: Lega

Sammanslutning av flera fristående politiska rörelser i främst norra Italien. Lega var ursprungligen ett separatistparti för de rikare landsdelarna i norr men är nu landets största uttalade högerparti.

I valet ställde Lega upp i en högerallians med Silvio Berlusconis Forza Italia, nationalistiska Italiens bröder och konservativa kristdemokrater. Det blev det största blocket.

Den nuvarande partiledaren Matteo Salvini (född 1973) har försökt bredda partiet till att omfatta hela landet. Partiet bytte nyligen namn från Lega Nord till endast Lega.

Partiet är öppet populistiskt och EU-skeptiskt, samt beskrivs ofta som högerextremt och främlingsfientligt.

Lega har tidigare suttit vid makten. Båda gångerna (1994 och 2008–2010) ingick partiet i den tidigare premiärministern Silvio Berlusconis regeringar.

I EU-parlamentet ingår Legas ledamöter i ENF-gruppen med bland andra franska Front National, nederländska Frihetspartiet och österrikiska FPÖ.

Källa: NE

Fakta: Femstjärnerörelsen

Femstjärnerörelsen (italienska: Movimento Cinco Stella, förkortat M5S) grundades 2009 ur det som tidigare varit en proteströrelse, under ledning av komikern Beppe Grillo.

Partiet karakteriseras av sin EU-, euro- och etablissemangskritik men driver också miljöfrågor och en tanke om internetbaserad direktdemokrati. Grillo lade grunden till en folkrörelse där väljare samlas i politiska workshops.

M5S har i utgångsläget varit emot alla partisamarbeten, framför allt med de stora, tidigare makthavarpartierna. I förhandlingarna med Lega efter valet var det första och största kravet att Silvio Berlusconi hölls utanför ett eventuellt samarbete.

I september förra året valdes 31-årige Luigi Di Maio till partiledare i en webbomröstning. Beppe Grillo sitter dock fortsatt i en ledande position i partiet.

I EU-parlamentet sitter Femstjärnerörelsens ledamöter i EFDD-gruppen tillsammans med bland andra Sverigedemokraterna, brittiska Ukip och tyska Alternativ för Tyskland.

Källa: NE

ANNONS