Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den liberala gruppens ledare i EU-parlamentet, Guy Verhofstadt, och andra tunga gruppledare, förkastar den brittiska regeringens förhandlingsbud för utträde ur EU. Arkivbild.

EU-oro för "andra klass" efter brexit

EU-medborgare i Storbritannien riskerar att bli andra klassens medborgare om britterna inte ändrar sin förhandlingslinje, varnar EU-parlamentets tyngsta namn. Liknande utspel och allehanda försök att påverka lär bli vardagsmat under diskussionerna om brexit.

EU-parlamentet säger nej till en uppgörelse om Storbritanniens utträde ur EU om inte britterna erbjuder bättre villkor för de EU-medborgare som vill bo kvar i landet.

"Om det här implementeras kastas en mörk skugga av oklarhet och osäkerhet över miljontals européers liv", skriver några av de tyngsta gruppledarna i EU-parlamentet i ett debattinlägg som på måndagen publicerades i en rad europeiska tidningar, däribland brittiska The Guardian och svenska Dagens Nyheter.

"Kalldusch"

Undertecknarna har nästan 80 procent av parlamentets ledamöter bakom sig. De kallar förhandlingsförslaget om framtida rättigheter som Storbritannien nyligen lade fram för en "kalldusch" som skapar ett "andra klassens medborgarskap".

Parlamentsföreträdarnas tolkning är att det brittiska förslaget bland annat innebär att EU-medborgare inte kommer att få rösta i brittiska lokalval, att krav om en minimiinkomst kommer att läggas på framtida familjemedlemmar och att byråkratin för att få stanna väntas bli omfattande.

EU-minister Ann Linde (S) håller delvis med om EU-parlamentets oro, även om hon anser att vissa av parlamentets tolkningar är "ganska hårda".

- Det verkar som EP tolkar det som att även de EU-medborgare som bor där nu skulle få status som tredjelandsmedborgare – och så tolkar inte vi det brittiska förslaget, säger Linde till TT.

Fler inspel väntar

Förhandlingsrunda nummer två om brexit inleds nästa vecka. Ann Linde räknar med att diskussionerna kommer att omgärdas av allehanda utspel och inlägg från olika håll – inte minst från de grupper och instanser som inte direkt sitter med vid förhandlingsbordet.

- Nästa område gäller ju hur mycket Storbritannien kommer att betala. Och jag kan ju gissa att det kommer att komma oerhört stora påtryckningar från intressegrupper i Storbritannien och för den delen också i EU. Det är nog så här det kommer att se ut under resten av förhandlingsperioden, gissar EU-ministern.

- Sedan är det ju en förhandling. Det är ju inte så att EU kommer att få 100 procent eller britterna få 100 procent, säger Ann Linde till TT.