Rök från områden i Damaskus efter attacken.
Rök från områden i Damaskus efter attacken.

EU och Nato stödjer attacken – Moskva varnar

Nattens amerikansk-brittisk-franska attack mot Syrien väcker starka reaktioner. Försvarsalliansen Nato, EU och Israel stödjer anfallen – medan Ryssland och Iran varnar för allvarliga konsekvenser.

ANNONS
|

Stora delar av västvärlden sluter upp bakom USA, Storbritannien och Frankrike.

Kort efter att robotarna avfyrades meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att alliansen stödjer anfallen i Syrien.

"Det kommer att försvaga regimens förmåga att attackera det syriska folket med kemiska vapen", säger han i ett uttalande , där syrisk användning av kemvapen fördöms som tydliga brott mot internationella överenskommelser.

- Vi stödjer det faktum att våra amerikanska, brittiska och franska allierade har tagit ansvar på det här sättet som permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

ANNONS

"Är passande"

EU kommer att "stå sina allierade bi", säger unionens permanente rådsordförande Donald Tusk i ett uttalande. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker konstaterar att attacker med kemiska vapen måste fördömas i starkast möjliga termer.

"Det här var inte första gången som den syriska regimen har använt kemiska vapen mot civila, men det måste bli den sista", säger han i ett skriftligt uttalande.

Turkiet, Natomedlem tillika Syriens grannland, säger att regimen i Damaskus behövde en läxa efter att ha utfört "inhumana" attacker och stödjer straffåtgärden:

- Vi anser att den här operationen är passande, säger president Recep Tayyip Erdogan.

En anonym israelisk tjänsteman säger till AFP att attacken är i proportion till den syriska regimens "mordiska handlingar".

al-Assad går till jobbet

Samtidigt i Syrien har regimen publicerat en video i sociala medier som förefaller visa hur president Bashar al-Assad går till jobbet "som vanligt" efter nattens anfall.

I den åtta sekunder långa videon, som har namnet "Motståndets morgon", går al-Assad in i en byggnad med marmorgolv, iklädd kostym och slips och bärandes en portfölj.

Syriens utrikesdepartement har fördömt attacken som en "brutal och barbarisk aggression". Landet förnekar, med ryskt stöd, att man använt kemiska vapen i Douma och fördömer nattens attack.

ANNONS

Ryssland och Iran varnar för följderna.

"USA och dess allierade har inget bevis och utan att ens vänta på att Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) tar ställning har man utfört en attack, och är då ansvariga för de regionala konsekvenserna" säger det iranska utrikesdepartementets talesperson Bahram Ghasemi, enligt AFP.

"Är brottslingar"

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, uttalar sitt stöd sina allierade i Damaskus, rapporterar Reuters.

"Dagens gryningsattack mot Syrien är ett brott. Jag uttalar klart att presidenten i Förenta staterna, presidenten i Frankrike och den brittiska premiärministern är brottslingar", sade Khamenei i ett tal enligt hans Twitterkonto.

Den syriske oppositionsledaren Nasra al-Hariri vädjar samtidigt till den syriska regimen att sluta angripa civila, oavsett om det är med kemiska stridsmedel eller andra slags vapen.

"Kanske kommer inte regimen att använda kemvapen igen, men den kommer inte att tveka att använda vapen som är godkända av internationella samfundet, som tunnbomber och klusterbomber", twittrar han, enligt Reuters.

Nordiska reaktioner

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide säger att de "förstår bakgrunden till nattens aktion" och Finlands president Sauli Niinistö slår fast att det är en tydlig varning – men frågar sig om det kommer påverka hur kriget slutar.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrycker sitt fulla stöd.

ANNONS

"I krig finns det regler och de har Assad grovt åsidosatt i Douma. Det ska det internationella samfundet reagera på", säger han i ett pressmeddelande enligt Ritzau.

"Den ryska regeringen bör ta klart avstånd till regimens handlingar och ta sitt ansvar i Syrien på allvar."

TT-AFP-Reuters

ANNONS