Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Japans premiärminister Shinzo Abe kom till Bryssel via ett möte i Bratislava i Slovakien.

EU och Japan "sida vid sida"

Relationerna till USA och Ryssland gnisslar och förhållandet till Kina är stadigt komplicerat. Men Japan är i alla fall en trogen vän till EU.

- Vårt partnerskap har aldrig varit bättre. Det här är ett tydligt budskap till världen om att Japan och EU står sida vid sida, konstaterar permanente rådsordföranden Donald Tusk på presskonferensen efter torsdagens toppmöte med Japans premiärminister Shinzo Abe i Bryssel.

På toppmötet diskuterades bland annat kommande G20-toppmöte i Osaka i sommar, reformer av världshandelsorganisationen WTO och läget kring brexit.

- För tillfället har vi undvikit ett avtalslöst brittiskt utträde. Vi hoppas att utträdesprocessen ska fortsätta på ett smidigt sätt, säger Abe.

Samarbetet mellan EU och Japan har stärkts rejält under det senaste året, inte minst under förhandlingarna kring det stora frihandelsavtalet EPA som trädde i kraft den 1 februari i år. I ett gemensamt uttalande från toppmötet kallas EPA för "ett av de största framstegen" i relationen mellan Tokyo och Bryssel.

"EPA är modellen för 2000-talets höga regelstandard för att främja fri, öppen, regelbaserad och rättvis handel och investeringar", heter det i uttalandet.

- Vi talar om en vacker harmoni i relationen med Japan, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker – på franska.

- Engelska är användbart, men franska är vackert, anser Juncker på presskonferensen i Bryssel.