Statsminister Stefan Löfven (S) pratar med journalister på väg in till EU-toppmötet i Bryssel i torsdags.
Statsminister Stefan Löfven (S) pratar med journalister på väg in till EU-toppmötet i Bryssel i torsdags.

EU-ledare håller ihop sitt asylpaket

Dela upp asylpaketet för att få igenom det som går, tycker EU-kommissionen. Nej, säger EU-länderna och håller fortsatt ihop de sju lagförslagen, trots stor intern oenighet.

ANNONS
|

I slutsatserna från årets sista toppmöte heter det att EU:s stats- och regeringschefer vill "slutföra förhandlingarna om återvändandedirektivet, om asylbyrån och om samtliga delar av det gemensamma europeiska sylsystemet".

I klartext: vi vill fortsättningsvis anta alla de sju förslagen samtidigt.

Tyvärr, tycker EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som velat se en uppdelning för att komma runt den oenighet som blockerat frågan ända sedan sommaren 2016.

- I fem av dem är vi nära en överenskommelse, men det gick inte att övertyga kollegorna om att anta de här, eftersom två bitar saknas. Vi kommer att få fortsätta vårt arbete, säger Juncker på presskonferensen efter mötet.

ANNONS

Kan delas upp?

Statsminister Stefan Löfven (S) konstaterar ändå att det finns öppning för en förändring.

- Hittills är positionen att det är ett paket. Men det kan komma att förändras. Skulle det visa sig i ett senare skede att det kanske är bättre att dela upp det så är vi beredda att överväga det. Men nu gäller för alla att det är sju (lagförslag) i ett paket, säger Löfven.

Låsningen är fortsatt rejäl i den tyngsta delen – om nya regler för att fördela asylsökande mellan medlemsländerna vid en ny krissituation.

- Vi är fortsatt oense om frågan om en mer rättvis fördelning av asylsökande, konstaterar Löfven efter fredagens toppmöte.

Pengar och hat

Medan det mesta av tiden i torsdags ägnades åt brexitläget innehöll fredagsagendan allt från kampen mot desinformation och främlingsfientlighet till reformer inom euroområdet.

Permanente rådsordföranden Donald Tusk är nöjd med de bitar som euroländernas finansministrar förhandlade fram efter 19 timmars sammanträde häromveckan, bland annat om ökade befogenheter för räddningsfonden ESM.

ANNONS

- Det här stärker den monetära unionen avsevärt, anser Tusk.

Läget när det gäller desinformation och fejkade nyheter är han mindre glad över.

- Hotet mot våra demokratier är avsiktligt och storskaligt. Det är inte på väg bort utan håller snarare på att växa, säger Tusk i Bryssel.

Bryssel, TT

Fakta: Toppmötet i Bryssel

Vid årets sista EU-toppmöte i Bryssel enades ländernas stats- och regeringschefer om att:

  • nå en överenskommelse om nästa långtidsbudget (för åren 2021–27) under hösten 2019.
  • kalla den inre marknaden för "vår främsta tillgång när det gäller att säkerställa medborgarnas välfärd" och samtidigt uppmana parlamentet och ministerrådet att enas om de många förslag som just nu väntar på beslut
  • antalet "olagliga gränspassager" nu har minskat till samma nivå som före flyktingkrisen 2015
  • kräva att Ryssland släpper de ukrainska fartyg och sjömän som stoppats i Azovska sjön
  • lägga fram en långsiktig strategi om klimatförändringarna senast 2020 i enlighet med Parisavtalet
  • välkomna det ökade samarbetet på försvarssidan
  • snabbt genomföra kommissionens handlingsplan mot desinformation
  • fördöma "alla former av antisemitism, rasism och främlingsfientlighet".

Vid en särskild eurodel gavs dessutom stöd till de reformer som euroländernas finansministrar nyligen enats om, kring bland annat bankunionen, insättningsgarantier och räddningsfonden ESM. Dessutom gavs mandat till eurofinansministrarna att arbeta vidare med planerna på en eurobudget.

Källa: Europeiska rådet

ANNONS