Demokraten Doug Jones seger i Alabama är ett tecken på att Trumpeffekten kan ha vänt, anser USA-forskaren Frida Stranne.
Demokraten Doug Jones seger i Alabama är ett tecken på att Trumpeffekten kan ha vänt, anser USA-forskaren Frida Stranne.

"Ett tecken på hur impopulär Trump är"

En politisk jordbävning och en jätteförlust för president Donald Trump. Så beskriver USA-experter demokraten Doug Jones oväntade valseger i Alabama.

ANNONS
|

- Det är ett tecken på hur impopulär Donald Trump är, och hur lite kontroll det republikanska partiets ledare har, säger Chris Galdieri, som är statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

Trots att Roy Moore av flera kvinnor pekats ut för sexuella trakasserier under 1970-talet, så ställde sig presidenten bakom och kampanjade för den kontroversielle kandidaten.

ANNONS

- Trump har satt mycket på spel, och det fungerade inte i en av de mest republikanska delstaterna i landet. Så det är en katastrof för Trump och en katastrof för Vita huset.

Dåliga nyheter

Han säger att utgången visar hur viktigt det är för partierna att ha rätt kandidater.

- Demokraterna hade turen att ha en tidigare åklagare, Doug Jones, som är en oerhört trovärdig kandidat. Den republikanske kandidaten Roy Moore är däremot en person som aldrig har varit särskilt populär ens i republikanska Alabama, säger han.

Att partiet nu förlorar en plats gör det svårare att vinna omröstningar i senaten.

- Samtidigt gör det att Republikanerna inte behöver ta tag i frågan om hur de ska hantera Roy Moore. Det har pratats om att republikaner inte vill träffa honom, eller vill sätta honom inför ett etikutskott. Den goda nyheten för republikanerna är att Moore inte behöver hanteras, den dåliga nyheten är allt annat, säger Chris Galdieri.

ANNONS

Historiskt

Den svensk-amerikanska statsvetaren Elizabeth Walentin ser Jones valseger som en tidig julklapp till Demokraterna, i form av en välbehövd energiinjektion.

- Även om det här är ett delstatsval, så tror jag att det här kommer att gå till historien som en av de största politiska omvälvningarna i USA. Det här är en delstat som inte valt en demokrat sedan 1992, säger Walentin, som tidigare jobbat med kampanjer för Demokraterna.

Blickarna kommer nu – i ännu större utsträckning – att riktas mot det mellanårsval som väntar nästa år, där samtliga 435 platser i representanthuset står på spel, liksom en tredjedel av de 100 platserna i senaten.

- Republikanerna leder nu bara med en stol i senaten. Och ingen kan längre säga att Demokraterna inte har någon chans att vinna tillbaka deras platser. Om de kan vinna i Alabama så känns det som att de kan vinna vad som helst, säger Elizabeth Walentin.

ANNONS

"Politisk jordbävning"

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, gör en liknande tolkning. Hon beskriver resultatet som "lite av en politisk jordbävning som skakar om Republikanerna i grunden och ger Demokraterna ny energi framåt".

"Det här skakar om Republikanerna och många måste nu ställa frågan vilken väg väljarna egentligen vill att man ska gå. Många har anpassat sig till Trumps okonventionella sätt och politiska agenda och de högljudda röster som han mobiliserat sedan han kandiderade för Republikanerna. Men det här visar att många inte känner sig inte hemma där, att Trumpeffekten kan ha vänt", skriver hon i en kommentar till TT.

Att Republikanerna förlorar en plats i senaten kan göra stor skillnad, enligt Stranne.

"Med så små marginaler räcker det med att en eller två senatorer väljer att rösta emot det egna partiet för att ett förslag inte ska gå igenom vilket försvårar arbetet. Men det är också viktigt inför det kommande mellanårsvalet där en tredjedel av senatorerna ska väljas om som ytterligare kan ändra den här balansen."

TT

ANNONS