Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hoppas att Frankrike gör sig av med president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hoppas att Frankrike gör sig av med president Emmanuel Macron. Arkivbild. Bild: Turkiets presidentkansli via AP/TT

Erdogan: Macron är en börda för Frankrike

Ordkriget mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Frankrikes president Emmanuel Macron fortsätter.
– Macron är en börda för Frankrike, säger Erdogan.

Erdogan hoppas att Frankrike "gör sig av med" Macron så snart som möjligt.

– Macron är en börda för Frankrike. Macron och Frankrike går igenom en väldigt farlig period, sade Erdogan i Istanbul på fredagen med hänvisning till protester i franska städer.

Relationen mellan Turkiet och Frankrike, båda Nato-medlemmar, har varit särskilt spänd de senaste månaderna. Inte minst då Frankrike tagit till krafttag för att slå ner mot islamistisk extremism efter flera dödliga attacker i landet.

Erdogan har vid upprepade tillfällen föreslagit att Macron ska genomgå "psykiatriska undersökningar" och han har uppmanat det turkiska folket att bojkotta franska varor.

Turkiet och Frankrike är även oense angående utvecklingen i den omstridda regionen Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan. Regionen är i praktiken självstyrande och befolkas av armenier som på 1990-talet bröt sig loss från Azerbajdzjan.

Turkiet är allierat med Azerbajdzjan medan Frankrike har en medlande roll i den så kallade Minskgruppen som försökt lösa konflikten i decennier.

Erdogan har ifrågasatt Frankrikes opartiskhet sedan franska senaten förra månaden antog ett icke-bindande beslut som uppmanar Frankrike att erkänna Nagorno-Karabach som en oberoende stat.