Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare toppdiplomaten Jan Eliasson har stor erfarenhet av Sudan.

Eliasson försiktigt hoppfull om Sudan

Diktatorn har avsatts. Men det är ovisst om Sudan går en demokratisk framtid till mötes, menar tidigare toppdiplomaten Jan Eliasson.

Som ansvarig för FN:s humanitära insatser på 1990-talet, särskilt sändebud till Darfur på 2000-talet och senare vice generalsekreterare för FN har Jan Eliasson haft mycket att göra med Sudans nu avsatte president Omar al-Bashir.

- Jag känner honom ganska väl från de åren. Han var en mycket bestämd ledare. Jag försökte få honom att röra sig i rätt riktning för samtal, säger Jan Eliasson till TT.

Arabiska vintern bekymrar

Om ett demokratiskt styre kan komma på plats efter tre decenniers diktatur är oklart, menar Eliasson.

- Det är osäkert efter den här långa perioden. Det är ju något slags ny våg av arabisk vår som vi ser nu i Algeriet och Sudan, som är ganska hoppingivande. Men förändringar i så starka auktoritära strukturer är svåra att genomföra och oppositionen är väldigt svag och inte samlad, säger han.

- Syrien har dämpat min hoppfullhet. Och vi såg vad som hände i Egypten.

Även Sudanexperten Johan Brosché, forskare på institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet, menar att det är svårt att bedöma hur landet kommer att utvecklas. Men liksom Eliasson lyfter han fram utvecklingen i Tunisien som ett lyckat exempel från den arabiska våren.

- Sudan har haft demokrati förut, även om det har varit i korta perioder, och det finns en erfarenhet i det, säger han.

Stort och historiskt

Att presidenten avsatts är dock "något oerhört stort och oerhört viktigt utifrån ett historiskt perspektiv", menar forskaren, som beskriver regimen som en av världens grymmaste diktaturer.

- Olika rebellgrupper har under 30 år försökt avsätta honom. Även väst har verkat för att få honom avsatt då de under 1990-talet och början av 2000-talet såg al-Bashir som en sponsor av terrorism.

- Det här är kulmen på folkliga fredliga protester och att avsätta en diktator på det här viset tycker jag är väldigt imponerade, säger Johan Brosché.