Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Joaquín "El Chapo" Guzmán visas upp efter gripandet 2016, sedan han lyckats med en spektakulär flykt från ett mexikanskt fängelse genom en dold lucka som ledde till en 1,5 kilometer lång tunnel. Arklivbild.

El Chapo – från maffiaboss till fängelsekund

Spektakulära rymningar, en omtalad intervju med Sean Penn och en brutalitet vida ökänd i ett land fyllt av hänsynslösa knarkbaroner. Men nu har den mytomspunne mexikanske maffiabossen Joaquín "El Chapo" Guzmán mött rättvisan – igen.

Knarkkungen gömde sig i en tvättvagn när han 2001 för första gången lyckades rymma från fängelse. Eller så sägs det i alla fall.

Och nästa gång, 2015, använde han sig av en 1,5 kilometer lång tunnel, komplett med belysning, ventilation och en motorcykel som tog honom mot friheten.

De spektakulära och väldigt omskrivna utbrytningarna har hjälpt till att skapa myten kring Joaquín "El Chapo" Guzmán. Den mexikanske brottslingens varumärkesbyggande fick också draghjälp av skådespelaren Sean Penn, som under stort hemlighetsmakeri intervjuade rymlingen i oktober 2015. I artikeln, som publicerades i Rolling Stone i januari 2016 – dagen efter det att Guzmán återigen fångats in, tilläts El Chapo att lägga ut orden om den omfattande illegala verksamhet som har gjort hans brottssyndikat Sinaloa till det som myndigheter beskriver som en av världens största drogkarteller.

- Jag levererar mer heroin, metamfetamin, kokain och marijuana än någon annan i världen. Jag har en flotta av ubåtar, flygplan, lastbilar och båtar, hävdade Guzmán utan att skräda orden.

Stenrik

Guzmán, vars smeknamn El Chapo (”kortisen”) skvallrar om hans längd, utnyttjade de många åren på flykt undan rättvisan för att ytterligare konsolidera sin makt i den undre världen. Hans tillgångar växte så pass mycket att han hamnade över presidenterna i Frankrike och Venezuela på tidningen Forbes lista över de rikaste personerna i världen.

Men medan Sinaloakartellens kriminella tentakler fortfarande sträcker sig över världen befinner sig dess ledare återigen bakom lås och bom. Året efter det att han greps 2016 blev han utlämnad till USA, där 61-åringen efter en flera månader lång rättegång nu har befunnits skyldig till att ha sålt tonvis med kokain, heroin, marijuana och metamfetamin.

Inför rättsprocessen lovades att Guzmáns hänsynslöshet och list skulle dras fram i ljuset. Och det löftet har de 56 vittnen som tillsammans har framträtt i omkring 200 timmar hjälpt till att infria. Flera tidigare medhjälpare till Guzmán, med färgstarka smeknamn som "Den fete" och ”Gudfadern”, har detaljerat redogjort för Sinaloakartellens arbete, El Chapos roll som dess ledare och det som från vittnesbåset framställts som maffiabossens förkärlek för mord.

"Mord och tortyr"

En tidigare livvakt har bland annat berättat hur han personligen såg sin chef döda tre medlemmar från en rivaliserande kartell, varav två ska ha torterats i timmar innan de sköts i huvudet. Det tredje offret ska fortfarande ha kippat efter luft när han slängdes i en grop och begravdes under en hög av jord.

Men det har också berättats om hur El Chapo försökte undgå att bli gripen genom att rymma naken genom en tunnel gömd under ett badkar, tätt följd av sin älskarinna. Och i ett sms till sin fru – som lästes upp inför rätten – hyllar han oräddheten hos en av sina tvillingdöttrar, då omkring ett halvår gammal, och skriver att han ska ge henne en AK-47 "så att hon kan hänga med mig”.

Korruptionsanklagelser

Dessutom har många av vittnesmålen vidrört korruption på i princip alla nivåer inom den mexikanska regeringen. En tidigare nära medarbetare den tidigare presidenten Enrique Peña Nieto gick så långt att han beskyllde ex-presidenten för att ha tagit emot en muta på 100 miljoner dollar från Guzmán. En absurd och falsk anklagelse, enligt Peña Nietos tidigare stabschef.

Rättegången har påmint om en såpopera och det enorma säkerhetspådraget har i månader orsakat trafikproblem kring domstolen i Brooklyn i New York. Åklagarna hade förberett sig under flera år och i slutpläderingen hänvisades till den "lavin av bevis" som ansågs styrka El Chapos roll som ledare för ett mordlystet knarkimperium. Försvaret slog tillbaka genom att hävda att fallet har byggts upp kring vittnesmål från en rad lögnaktiga yrkeskriminella, beredda att göra allt för att få sina egna straff förkortade.