Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trälådan där den kidnappade Siba-direktören Fabian Bengtsson hölls fången 2005. Bilden är hämtad ur polisutredningen.

Ekonomisk kidnappning svår att lyckas med

Få andra brott är så svåra att genomföra fullt ut som en kidnappning där enda syftet är att tvinga till sig pengar. Den bedömningen gör Sven Alhbin, som var insatschef i polisens sökande efter Fabian Bengtsson för 14 år sedan.

Fabian Bengtsson, direktör i det familjeägda hemelektronikföretaget Siba, kidnappades på väg till sitt jobb i Göteborg en morgon i januari 2005.

Han blev instängd i en trälåda i en lägenhet i centrala Göteborg, men släpptes av kidnapparna efter 17 dagar – fysiskt oskadd. Två män dömdes senare för människorov. En av dem fick tio års fängelse.

Sven Alhbin, som nu gått i pension, var insatschef i polisarbetet under kidnappningen. Han blev senare chef för länskrim i Västra Götaland. Alhbin framhåller att polisens arbete vid en kidnappning i stora drag liknar hur man jobbar med andra brott.

- Men det som tillkommer är att det absoluta fokus måste vara på att återbörda brottsoffret oskadat till sin familj. Det påverkar allt. Att hitta en gärningsman, som man så småningom kan lagföra, blir sekundärt, tillägger Sven Alhbin.

Klassiskt arbete

Kommenderingschef, alltså över Alhbin, vid kidnappningen av Fabian Bengtsson var nuvarande Säpo-chefen Klas Friberg.

- Han beslöt första dagen att Fabian skulle hittas levande, säger Sven Alhbin.

Sedan vidtog det som Alhbin kallar "klassiskt polisarbete". Förhör med vitten, kontakt med tänkbara tipsare, kartläggning av vilka omständigheter i brottsoffrets liv som kan vara intressanta, försök att skapa en så kallad "profil" som beskriver de gärningsmän man tror sig ha att göra med.

Besluten i polisarbetet blir beroende av situationen i det enskilda fallet.

"Ställer höga krav"

Ur gärningsmännens synvinkel är en kidnappning av rent ekonomiska motiv inte "färdig" för att man lyckats föra bort ett brottsoffer. Tanken är ju att få pengar – och komma undan.

- Det är ett av de svåraste brotten att genomföra och lyckas med fullt ut, som gärningsman. Därför är de fortfarande inte särskilt vanliga, bedömer Sven Alhbin.

- Det kan finnas planering, men att verkställa är en annan sak. Det ställer höga krav på att vara tuff och våga. Människor i riskzonen har ofta ett privat skydd, och sedan kommer polisens arbete.

Den som kan löpa risk för ekonomisk kidnappning bör tänka på saker som att inte ha för fasta rutiner, och att vara försiktig med vilken information man ger.

- Sociala medier kan underlätta för den som har onda planer, konstaterar Alhbin.

Betala helst inte

Polisens grundregel är att det inte ska betalas någon lösesumma.

- Men någon gång kan man nog välja den möjligheten, för att prioritera brottsoffrets liv, säger Sven Alhbin.

När Fabian Bengtsson släpptes hade inga pengar betalats ut, och polisen visste inte var han varit. Bengtssons goda minne av ljud han hört ledde polisen till rätt lägenhet. Trafikljud från en stor väg (E6/E20), sirener från Göteborgs största brandstation i samma stadsdel – och signalerna från glassbilen.