Doug Jones tillsammans med hustrun Louise inför jublande anhängare på Demokraternas valvaka i Alabama.
Doug Jones tillsammans med hustrun Louise inför jublande anhängare på Demokraternas valvaka i Alabama.

Demokratisk valskräll i Alabama

Demokraten Doug Jones har vunnit över den kontroversielle republikanen Roy Moore i Alabamas val till USA:s senat. President Donald Trump har gratulerat vinnaren, men Moore har dock ännu inte erkänt sig besegrad.

ANNONS
|

- Jag tror att jag har väntat på det här i hela mitt liv och nu vet jag inte vad jag ska säga, sade Jones till jublande, gråtande och dansande anhängare på valvakan, efter att det stod klart att han – mot alla odds – vunnit.

- Vi har visat, inte bara i Alabama, utan vi har visat landet att vi kan stå enade.

ANNONS

Jones kommer att efterträda den tidigare senatorn Jeff Sessions, som tidigare i år utsågs till Trumps justitieminister, i senaten. Det är första gången på 25 år som en demokrat vinner i delstaten. Demokraternas seger i Alabama innebär samtidigt att Republikanerna tappar en plats i senaten, och går från att ha 52 av 100 platser, till 51.

"Måste kämpa"

"Alabamas väljare har valt en senator som kommer att göra dem stolta", jublade Hillary Clinton, Demokraternas kandidat i presidentvalet förra året, efter beskedet.

Hon tycks – liksom många andra demokrater – se segern som ett tecken på att partiet har en möjlighet att snuva Republikanerna på majoriteten i det mellanårsval till kongressen som äger rum nästa år.

"Och om Demokraterna kan vinna i Alabama så kan vi – och måste – kämpa överallt", skriver hon.

President Donald Trump – som kampanjat för Doug Jones omstridde motståndare Roy Moore – twittrar sina gratulationer till Jones efter segern. Presidenten skriver samtidigt att Republikanerna kommer att ha en ny chans på senatsplatsen inom en snar framtid.

"Inte avgjort"

Roy Moore har dock ännu inte erkänt sig besegrad.

- När valet är så här jämnt är det inte avgjort, säger han på en valvaka i Montgomery.

ANNONS

- Rösterna fortsätter att komma in, tillägger han, och syftar då på soldaters röster.

Vallokalerna stängde klockan 02 svensk tid, efter en valdag som markerade slutet på en intensiv valkampanj. Den djupt religiöse Roy Moore har anklagats för sexuella trakasserier mot unga kvinnor under 1970-talet men förnekar alla anklagelser och stöttas av Donald Trump och sitt parti.

Moore, som har undvikit reportrar i flera veckor, anlände till vallokalen till häst. Väl framme fick han frågor om anklagelserna.

- Vi är färdiga med det där, låt oss återgå till de viktiga frågorna. Det här är ett väldigt viktigt val för vårt land, för vår delstat och för vår framtid, sade han, rapporterar AFP.

TT-AP-AFP

Fakta: Valet i Alabama

På tisdagen höll delstaten Alabama fyllnadsval för att utse en ersättare till Jeff Sessions i senaten. Sessions utsågs tidigare i år till justitieminister av president Donald Trump. I väntan på fyllnadsvalet har den mer mittenorienterade republikanen Luther Strange suttit på Sessions stol.

Strange förlorade dock det republikanska primärvalet mot betydligt mer konservative Roy Moore, 70 år, som tidigare varit chefsdomare i Alabamas högsta domstol. Hans demokratiske motståndare är Doug Jones, 63 år, åklagare som främst är känd för att ha drivit ett uppmärksammat fall på 1990-talet mot två medlemmar av Ku Klux Klan. De fälldes för att ha dödat fyra svarta flickor i ett uppmärksammat attentat mot en baptistkyrka i Birmingham 1963.

ANNONS