Den demokratiske senatorn Bernie Sanders. Arkivbild.
Den demokratiske senatorn Bernie Sanders. Arkivbild.

Demokrater i USA fördömer massavrättning

Ledande demokrater i USA uttalar sitt mycket skarpa avståndstagande mot massavrättningen av 37 personer i Saudiarabien.

ANNONS
|

Senatorn Bernie Sanders, som försöker få Demokraternas nominering som presidentkandidat i nästa års val, säger att massavrättningen "understryker hur brådskande det har blivit för Förenta staterna att omdefiniera vårt förhållande till den despotiska regimen i Saudiarabien".

Minst 33 av de 37 som dödades i en massavrättning i Saudiarabien tillhörde minoritetsgruppen shiiter, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Enligt Amnesty International hade de anklagade dömts i skenrättegångar efter erkännanden som framtvingats under tortyr, och en av de avrättade var bara 16 år när han greps.

FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet fördömer massavrättningarna i skarpa ordalag och säger att hon är bekymrad över bristerna i rättssäkerheten och över uppgifterna om tortyr.

ANNONS

"Varje tillfälle"

Sanders anser också att USA måste "visa att saudierna inte har fritt spelrum att fortsätta kränka mänskliga rättigheter och diktera vår utrikespolitik".

USA:s president Donald Trump har inte reagerat på avrättningarna.

Men utrikesminister Mike Pompeo säger sig ha lyft frågan om mänskliga rättigheter med Riyad vid "varje tillfälle" när det luftats oro. Och en talesperson utrikesdepartementet i Washington "manar Saudiarabien, och alla regeringar, att respektera och skydda mänskliga rättigheter" liksom att garantera rättsäkerhet och religionsfrihet.

Talespersonen kommenterade inte avrättningarna specifikt men säger att USA motsätter sig dödsstraff i de fall där den dömda var minderårig när brottet begicks.

"Förstärker min oro"

Den erfarna demokratiska senatorn Dianne Feinstein är mer rakt på sak. Hon sade redan efter styckmordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul oktober i fjol att USA bör ompröva relationen med Saudiarabien.

Nu skriver Feinstein på Twitter:

"Dessa senaste rapporter förstärker min oro. Vi kan inte titta bort från Saudiarabiens ökade användning av avrättningar, speciellt inte när så många frågor omgärdar rättegångarnas giltighet".

TT-AFP

Fakta: Saudiarabien

Landet är en absolut monarki, styrd av kungafamiljen, huset Saud.

Inga politiska partier finns, inte heller något valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet styrs av en extrem form av sunniislam, som kallas wahhabism.

Landet är världens största oljeproducent och bedöms förfoga över en fjärdedel av jordens kända oljereserver.

Allvarliga anklagelser från människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch riktas mot Saudiarabien för att godtyckligt gripa och fängsla människor, tortera i fängelser och för att döma ut dödsstraff, till och med för barn.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS