Minst fem byggnader i Dhakas gamla kvarter härjades av branden.
Minst fem byggnader i Dhakas gamla kvarter härjades av branden.

Dödstalet stiger efter kemikaliebrand i Dhaka

Människor sprang för sina liv från eldhavet sedan ett fyravåningshus och flera andra byggnader i Bangladesh huvudstad Dhaka fattat eld. Orsaken var en kemikalieexplosion. Minst 78 döda har hittats hittills.

ANNONS
|

Branden bröt ut i Dhakas äldre delar i onsdags kväll. På bottenplanet i huset fanns affärer, och på våningarna över bostäder blandat med illegala lager för kemikalier som bland annat användes för tillverkning av deodorantsprej.

- Än så länge har vi hittat 70 döda. Det antalet kan öka ytterligare eftersom vi forsätter att leta, sade Julfikar Rahman vid räddningstjänsten till nyhetsbyrån Reuters tidigare under torsdagen.

ANNONS

Svårt brända

För BBC uppger Dhakas medicinska universitet att minst 78 människor omkommit. Många av dödsoffren är så svårt brända att det kommer att ta tid att identifiera dem.

Enligt läkare är 55 människor skadade, av dem tio kritiskt.

Premiärminister Sheikh Hasina har sänt sina kondoleanser till de drabbade och säger att hon chockats av katastrofen, rapporterar The Dhaka Tribune.

När branden bröt ut var förloppet så snabbt att människor inte hann fly, berättar brandchefen Ali Ahmed. 24 dödsoffer hittades i ett hörn av byggnaden, och nio kroppar i en apotekslokal där offren stängt för fönsterluckorna för att skydda sig, skriver nyhetsbyrån AFP.

"Var som krig"

Branden spred sig vidare till minst fyra omgivande hus, som också delvis använts som lager för brandfarliga ämnen. Förbipasserande träffades av eldklot från explosionerna, och bilar och rikshor på gatan förvandlades till rykande skelett när lågorna omslöt dem. Flera människor på bröllopsfest i en intilliggande byggnad fick brännskador.

- Explosionerna var så kraftiga att det var som ett krig. Kemikaliebehållare på de övre våningarna exploderade och eldklot föll ned på gatan, berättar Haji Mohammad Salahuddin som skadades svårt för AFP.

ANNONS

- Jag såg brinnande kroppar över hela gatan, tillägger han.

Svårt få vatten

Över 200 personer ur räddningstjänsten deltog i släckningsarbetet, och det tog nästan tolv timmar att få branden under kontroll. Brandmännen hade problem med vattentillgång och fick dra extraledningar från en närliggande moské.

I en liknande brand i Dhaka 2010 omkom omkring 120 personer. Efter den branden tog myndigheterna krafttag mot kemiska lager inne i tätt befolkade delar av staden, men inga större insatser har genomförts.

Onsdagens katastrof kommer sannolikt att väcka debatten om slapp hantering av byggsäkerhetsbestämmelser i Bangladesh, där hundratals dödas i olyckor varje år.

TT

Fakta: Katastrofala olyckor i Bangladesh

• September 2016: Över 30 människor omkommer när en eld bryter ut efter en explosion i en ångpanna i en paketeringsfabrik norr om Dhaka. Kemikalier som förvarades i byggnaden tros ha fått elden att sprida sig mycket snabbt.

• April 2013: Minst 1130 människor omkommer när den nio våningar höga byggnaden Rana Plaza kollapsar. Händelsen väcker en debatt om västvärldens klädindustri, som importerar en stor del av sina produkter från Bangladesh, eftersom en fabrik där klädesplagg tillverkades låg i Rana Plaza. Ytterligare omkring 2000 människor skadades i katastrofen. Ingen har dömts för händelsen ännu, trots att olyckan misstänks bero på att byggsäkerhetsregler hade ignorerats.

• November 2012: Över 110 arbetare omkommer i en brand i en klädfabrik utanför Dhaka. En utredning kom senare fram till att branden uppstod på grund av sabotage, och att chefer på fabriken försökte hindra anställda att fly.

• Juni 2010: En explosion i ett kemikalielager i ett bostadsområde i Dhaka kräver 117 liv. Flera höghus förstörs i branden.

Källa: AFP

ANNONS