En familj anländer till Beira i Moçambiqueefter att ha räddats med båt från ett översvämmat område i Buzi.
En familj anländer till Beira i Moçambiqueefter att ha räddats med båt från ett översvämmat område i Buzi.

Döda kroppar kvar i träden efter cyklonen

Det har gått tio dagar sedan cyklonen Idai drog in över sydöstra Afrika, men fortfarande väntar människor på hjälp. I byn John Segredo i Moçambiqu är husen borta och maten slut.

ANNONS
|

När Reuters journalister landar med helikopter i byn på söndagen möts de av en grupp på över 50 personer som ropar att de är hungriga.

- Ingen har kommit hit, ingen från regeringen, säger 23-åriga Juliana Costa.

- Människor dog i träden eftersom det inte fanns någon hjälp. Fortfarande finns det döda kroppar i träden, berättar hon.

ANNONS

Hon säger att upp till 20 människor kan ha mist livet i naturkatastrofen i byn som ligger cirka tre mil från staden Nhmatanda. Vägarna har sköljts bort och byn kan bara nås med helikopter.

Ormar i vattnet

Situationen för byn John Segredo belyser de utmaningar räddningsinsatserna ställs inför. Även om vattenmassorna sjunker undan är katastrofområdet vidsträckt och resurserna begränsade. Bara elva helikoptrar var på lördagen tillgängliga i staden Beira, enligt FN.

Otelea José bor i Beira men var på besök i Buzi, tre mil sydväst om Beira, när vattnet började stiga.

- Det var mycket skrämmande, vi sprang åt alla håll. Vattnet var fullt av ormar, berättar hon för AFP.

Själv räddade hon sig upp på ett hustak. På söndagen kom hon med båt till Beira för att försöka lokalisera sin man. Hon vet inte om han är säkerhet.

Risk för sjukdomar

Det officiella dödstalet i Moçambique har stigit till 446, men väntas öka ytterligare. Tidigare har det meddelats att 259 människor har omkommit i Zimbabwe. Dessutom omkom 56 människor i Malawi i de kraftiga regn som kom innan stormen drog in.

ANNONS

Över 100000 människor befinner sig i tillfälliga läger, enligt den ansvarige ministern Celso Correia i Moçambique.

Sjukdomar väntar efter katastrofen.

- Vi kommer att få kolera, vi kommer att få malaria. Det är oundvikligt i den här situationen, så regeringen håller redan på att öppna ett behandlingscenter för kolera, säger Celso Correia vid söndagens pressträff.

Börjar röja upp

Men det finns ljuspunkter. Sebastian Rhodes Stampa från FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA) säger att den humanitära situationen gradvis förbättras.

- För varje dag som vattnet sjunker undan når vi fler människor. Varje dag som vägar öppnas får vi ökad framkomlighet och kan leverera större volymer och det är det viktiga, säger han.

I Buzi framträder en regnbåge på himlen och allt fler människor börjar röja upp i förödelsen. En del skyfflar bort lerlager från golven i sina hem och andra hänger tvätt på tork över hängande, nerblåsta elledningar.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

ANNONS