Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den tropiska cyklonen Idai drar in över Moçambique, här på satellitbilder.

Cyklon rammar Moçambique – minst 19 döda

Efter veckans svåra regnoväder har den tropiska cyklonen Idai dragit fram över Moçambique. Minst 19 personer har omkommit i samband med stormen och el och infrastruktur har slagits ut.

Vägar har översvämmats, elen har slagits ut och flygplatsen har tvingats stänga. Beira, den fjärde största staden i Moçambique, är i det närmaste isolerad sedan den tropiska cyklonen Idai dragit förbi.

Staden har mer än en halv miljon invånare och enligt statliga Radio Moçambique gör preliminära uppgifter gällande att minst 19 personer omkommit i Sofalaprovinsen där kuststaden Beira ligger. Fler än 70 personer uppges ha skadats.

"Ingen kontakt"

- Det finns ingen kontakt med Beira. Hus och träd har förstörts och kraftledningar fällts, säger en tjänsteman vid den moçambikiska krismyndigheten, som berättar att flygplatsens infrastruktur är särskilt drabbad:

- Dessvärre är det en extrem förödelse.

En talesperson för Beiras näst största sjukhus meddelar att det är hårt drabbat och att det inte längre finns möjlighet att utföra operationer.

Landets statliga elbolag meddelar att flera provinser stått helt strömlösa sedan torsdagen. Åtminstone ett dödsfall har rapporterats efter cyklonen; ett barn som omkom när ett tak rasade in.

Över 120 döda totalt

Tidigare i veckan piskades Moçambique av ett kraftigt regnoväder. Då omkom 66 personer och 17 000 evakuerades från sina hem.

Grannlandet Malawi var också hårt drabbat och där utfärdade presidenten ett katastroftillstånd. Där miste 56 personer livet och upp emot en miljon människor drabbades på ett eller annat sätt. Även i Sydafrika rapporterades ett antal dödsfall till följd av vädersituationen.

I Zimbabwe har myndigheterna varnar för att kraftiga åskstormar och vindar är på väg.

FN:s livsmedelsprogram WFP kommer att skicka 20 ton av förnödenheter till de drabbade områdena.