Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Theresia Ginés som bor i nyzeeländska Christchurch är chokad över dödsskjutningarna i de två moskéerna i staden. Privat bild.

Chockad svenska: "Sådant händer inte här"

De misstänkta terrordåden i nyzeeländska Christchurch, där åtminstone 49 människor miste livet medan de bad fredagsbönen i två moskéer, skakar staden.

Theresia Ginés har bott i Christchurch i sex år. Hon arbetade som vanligt på ett hotell när nyheten om skottlossningen plötsligt började fylla flödena i sociala medier.

- Min första reaktion var "sådant här händer inte här hos oss", berättar hon.

Stängda skolor

Flera hundra personer hade samlats för fredagsbön i de två moskéerna i Christchurch när en gärningsman öppnade eld. 49 människor har bekräftats döda. En man, född i Australien, har gripits misstänkt för mord. Två andra personer har också gripits, bland annat för att ha burit vapen. Enligt nyzeeländsk polis har två sprängladdningar oskadliggjorts i bilar.

- Det var väldigt oroligt i staden, säger Theresia Ginés.

Polis stängde snabbt skolor, affärer och myndighetsbyggnader i samband med dådet.

- Jag hade fullt upp med att ta hand om gästerna på hotellet. Min partner fick åka och hämta sonen på förskolan så fort de öppnade igen.

"Alla chockade"

Christchurch, med drygt 370 000 invånare, räknas som en av Nya Zeelands största städer, men känslan påminner ändå om en småstad, menar Theresia Ginés.

- Det är så lugnt här. Det finns inget stort centrum, utan det är mer en förortskänsla. Vi som bor här känner ofta att vi är långt bort från allting.

Stora våldsdåd sker sällan i Nya Zeeland, men naturkatastrofer är desto vanligare. Kuststaden Christchurch har drabbats av jordbävningar flera gånger de senaste årtiondena. Den största jordbävningen inträffade 2011, då 185 människor dog.

- Känslan just nu påminner om då. Hela staden kommer samman, det finns en enorm kärlek och ett enormt stöd för dem som utsatts, säger Theresia Ginés men tillägger:

- Jag är helt chockad, vi är alla chockade. Jag har inte riktigt förstått eller bearbetat det, tror jag. Hur har det kunnat ske? Vi är ju bara en plupp mitt ute i Stilla havet, liksom.