Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alfred Yekatom, känd som "överste Rambo", i rättssalen i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Centralafrikansk "Rambo": Jag torterades

Han förhörs anklagad för att ha rekryterat barnsoldater och lett sin milisgrupp i blodiga attacker mot civila i Centralafrikanska republiken. Själv nekar Alfred Yekatom, känd som "överste Rambo", och hävdar att han torterats i häktet innan han överlämnades till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Internationella åklagare har haft ögonen på honom sedan 2015. Men 43-årige Yekatom greps först i oktober efter att ha dragit sitt vapen och skjutit i luften i samband med ett bråk i parlamentet, där han suttit som ledamot. Händelsen visar på hans benägenhet till fortsatt våld och ett gripande var därför nödvändigt, heter det i ICC:s arresteringsorder.

Nu ställs Yekatom inför ett första förhör i domstolen, efter att han skickats till ICC i helgen.

Han anklagas för en rad grova brott i samband med de senaste årens våldsamheter mellan kristna och muslimska grupper i Centralafrikanska republiken. Hans kristna milis ska ha gjort sig skyldig till flera attacker mot muslimer under 2013 och 2014. Yekatom pekas särskilt ut för att lett en attack i Bangui den 5 december då hans grupp, beväpnad med skjutvapen, granater och macheter dödade flera civila.

"Blev torterad"

Advokat Xavier-Jean Keita säger att Yekatoms grundläggande rättigheter har kränkts. Först på måndagen, i Haag, fick han tillgång till en advokat.

Keita uppgav också i ICC att behandlingen av hans klient varit "brutal" i hemlandet.

- Han blev torterad, säger han (Yekatom). Han blev slagen med Kalasjnikovs (automatkarbiner) och gevärskolvar, och han har fortfarande synliga tecken från misshandeln, säger advokaten.

Han tillägger att sjukvårdspersonalen på ICC noterat skadorna.

Ingen sagt något

Vad gäller anklagelserna om tortyr svarade ICC-domaren Antoine Kesia-Mbe Mindua:

- Ni har lyft ett mycket viktigt problem och vi kan inte avhandla det muntligen. Vi måste ha en skriftlig inlaga, i det här skedet kan vi inte diskutera frågan och heller inte lösa den.

Alfred Yekatom säger att han inte hört ett ord om några krigsförbrytelser innan han kom till Haag.

- När jag kom hit i söndags fick jag några dokument och jag läste åtalspunkterna. Ingen sade någonting till mig där (i hemlandet), det var först här jag fick höra det.